V Pardubicích ukončili výcvik iráčtí piloti. Mají válčit s islamisty

V Centru leteckého výcviku v Pardubicích ukončilo výcvik na vrtulnících jedenatřicet iráckých pilotů. V Česku strávili více než rok, nyní se mají na Blízkém východě zapojit do bojů proti radikálním sunnitům ze samozvaného Islámského státu.

Iráčany čtrnáct měsíců cvičili instruktoři Leteckých opraváren Malešice (LOM), podniku spadajícího pod ministerstvo obrany. Celý program si plně hradila irácká strana a jejím potřebám a požadavkům byl uzpůsoben i celý výcvik.

„Studenti sem přišli úplně lidově řečeno nepolíbení a prošli si celou cestu od kompletní teorie přes výcvik na lehkém vrtulníku Schweizer, dále na vrtulníku Mi 2 a skončili na typovém výcviku na vrtulníki Mi 17,“ uvedl ředitel státního podniku LOM Roman Planička. 

„V České republice jsme nastoupili do vrtulníků vůbec poprvé, začínali jsme úplně od nuly, ale díky instruktorům a technikům jsou z nás dnes skuteční vojenští piloti,“ dodal jeden z pilotů.

Do boje s IS

Nově vycvičené piloty irácká armáda nasadí do bojů s islamisty ihned po jejich návratu do země. „Je to součást společného postupu koalice proti Islámskému státu. Strategií je pomoci irácké armádě ať už výcvikem, nebo technikou,“ dodal ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Podle něj také za několik týdnů odletí český letecký výcvikový tým na letiště Balád severně od Bagdádu a bude tam do konce roku 2017 cvičit irácké piloty na letounech L-159, které Česká republika Iráku prodala.

V minulosti se v pardubickém centru cvičili i piloti jiných armád, například afghánské nebo Spojených států. LOM nyní s iráckou stranou jedná o výcviku další obdobně velké skupiny vojáků, která by mohla přijet na roční výcvik na podzim. Náklady výcviku opět hradí Irák. 

Reportáž: V Pardubicích skončil výcvik iráckých pilotů (zdroj: ČT24)