Británie zřejmě vydá podnikatele Savova. Může se ale znovu odvolat

Británie zřejmě vydá do Česka podnikatele Františka Savova stíhaného v souvislosti s krácením daní. Podle českého státního zastupitelství to potvrdil britský odvolací soud. Savov nyní žije a podniká v Londýně. Podle jeho mediálního zástupce Jana Hrubeše odvolací soud nezohlednil při rozhodování o vydání věcnou podstatu případu. Podnikatel se proto chce dále bránit právní cestou. Mluvčí londýnského soudu během dne dodal, že se může podnikatel znovu odvolávat.

Na začátku července 2015 soud v Londýně nepravomocně rozhodl, že má být Savov vydán do České republiky, podnikatel se ale proti rozhodnutí odvolal a dosud čekal na verdikt odvolacího soudu. Tvrdil, že podle britského práva nebyly splněny podmínky pro jeho vydání.

„Britské úřady rozhodovaly o opravném prostředku proti rozhodnutí o vydání obviněného. Rozhodnutí prvoinstančního soudu bylo potvrzeno,“ informovala mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. 

Mluvčí odvolacího soudu Russel Hayes  ale upřesnil, že si může Savov podat žádost o právo se odvolat. Musí tak učinit do dvou týdnů. „Konečné rozhodnutí se může táhnout ještě týdny a potenciálně by pan Savov mohl jít až k Evropskému soudu pro lidská práva,“ řekl Hayes serveru Aktuálně.cz. 

České ministerstvo spravedlnosti zatím nemá o rozhodnutí bližší informace. „V daném případě neprobíhá extradiční řízení, ale takzvané předání na základě evropského zatýkacího rozkazu. Jedná se o proceduru, která je plně v kompetenci příslušných justičních orgánů členských států, ministerstvo spravedlnosti do těchto řízení nevstupuje,“ uvedla mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

Savov se chce ale proti vydání do Česka bránit. „Britský soud v odvolacím řízení zohledňoval pouze samotný proces vydání podnikatele Františka Savova, nikoli věcnou podstatu případu. Z tohoto pohledu jsme neočekávali jiný verdikt, než jaký soudce vynesl,“ sdělil Hrubeš.

„Nadále platí, že využijeme veškerých nástrojů obrany, které nám umožňuje evropské právo, včetně zásadnějších řízení před britskými a evropskými soudy, které se teprve rozbíhají. Disponujeme totiž celou řadou důkazů, které prokazují nezákonné postupy při vyšetřování případu v ČR,“ sdělil Hrubeš. 

V květnu 2014 bylo proti Savovovi zahájeno trestní stíhání jako proti uprchlému. Policie ho obvinila z daňových úniků a legalizace výnosů z trestné činnosti. Podle vyšetřovatelů spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty.

Odpočty DPH za miliardy

Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Loni v dubnu proto soud zamítl Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu totiž podle názoru vyšetřovatelů způsobil. 

V kauze je celkem obviněno jedenáct lidí. Savov všechna obvinění odmítá. Jde podle něj o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Za stíháním vidí tlak obchodního konkurenta Andreje Babiše (ANO), který vlastní vydavatelství Mafra. Tvrdí, že kvůli Babišově politické pozici nemá v Česku zaručeno právo na spravedlivý proces.

„Mezi Savovem a Andrejem Babišem je zřejmě velmi osobní konflikt, který se do určité míry odvíjí od toho, že se Savov snažil své mediální portfolio prodat Babišovi, ale nedohodli se. Andrej Babiš poté koupil Mladou Frontu Dnes, která je v soudním sporu s Mladou frontou Františka Savova,“ popisoval v Událostech, komentářích reportér ČRo Janek Kroupa. 

Savov mu prý v Londýně ukazoval nějaké dokumenty, které předložil i britským soudům. Ty pocházely ze státního zastupitelství, ale Savov k nim neměl mít přístup. A právě tím prý argumentoval, když tvrdil, že nebude mít v Česku spravedlivý proces. Podle Kroupy si tím ale víc nadrobil, než pomohl.

  • V Česku je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patřil deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Skupina působí i na internetu a na knižním trhu. Část titulů Mladé fronty včetně deníku E15 od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.
  • Na žebříčku nejvlivnějších osob českých médií, který počátkem roku 2015 zveřejnil časopis Forbes, mu patřila 11. příčka.
  • Vždy si přísně střežil své soukromí. Rovněž jeho majetkové poměry a podnikatelské aktivity jsou obestřeny řadou nejasností.
  • Odmítl spekulace, že skrytě řídí českou kampeličku Artesa, ačkoliv podle svých slov je jejím významným věřitelem a do budoucna by toto spořitelní družstvo rád ovládl.
  • Bývá spojován i s lounskými železničními strojírnami Legios (současný název Heavy Machinery Services). Tvrdí, že je v minulosti financoval, je jejich největším věřitelem, ale neovládá je. Firma je nyní v insolvenci, kterou provázejí nejasnosti.
  • Vlastní kyperskou společnost Maraflex, která počátkem roku 2013 koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně jej ale odprodala skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.
  • Před časem figuroval jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.
  • Narodil se 1. března 1972. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v oblasti realit a letecké dopravy.