Vydání Parkanové je podle Nečase jediný možný logický krok

Praha - Za jediný možný logický krok za současné situace označil výsledek hlasování o vydání Vlasty Parkanové premiér Petr Nečas (ODS), ač postup policie podle něho vzbuzuje řadu otazníků. „Těch nepřesností v policejních materiálech je příliš mnoho na to, aby se nad tím jenom pokrčilo rameny,“ řekl novinářům ministerský předseda.

„Chtěl bych říct, že fakticky byla dnešním dnem a tímto hlasováním zrušena poslanecká imunita,“ uvedl místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj není možné, že by do sněmovny kdykoliv v budoucnosti dorazila „větší hloupost“ než policejní žádost o vydání Parkanové. Kalousek chce proto předložit návrh na úplné zrušení imunity zákonodárců. 

S tím, že vydáním Parkanové byla fakticky zrušena imunita, souhlasí i šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Peake hlasovala pro vydání, ačkoli je podle ní téměř jasné, že policejní obvinění „značně kulhá“ a Parkanová zřejmě nemohla spáchat trestný čin porušením povinnosti, kterou neměla.   

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc zase ocenil, že Parkanová rezignovala na funkci místopředsedkyně dolní komory. „Její setrvání by bylo nejen neudržitelné, ale především by poškozovala Poslaneckou sněmovnu i Česko v zahraničí,“ podotkl Tejc. Podle něho bude mít možnost se o funkci znovu ucházet, pokud bude očištěna. Němcová si to ale nemyslí. „Takhle to nefunguje, politika je strašně nelítostná, nemilosrdná,“ uvedla.   

Parkanová se podle Němcové rozhodla správně: „Nezatížila atmosféru v ČR dalšími pochybnostmi o sněmovně, o tom, jací lidé reprezentují ve vysokých úrovních zemi. Byť konečný soud vydá soud nebo státní zástupce.“       

Policisté podezírají nynější místopředsedkyni sněmovny ze dvou trestných činů. Stíhat jí chtějí kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů, čímž měla údajně vzniknout škoda až 658 milionů korun. Sama Parkanová ale tvrdí, že nepochybila a že se trestný čin ani stát nemohl. Policejní žádost o vydání označila za podivnou, protože i na základě několika právních stanovisek prý taková povinnost neexistovala. Hlasování předcházela debata, která trvala zhruba čtyři a půl hodiny. 

Vlasta Parkanová vzápětí po oznámení výsledku hlasování rezignovala na post místopředsedkyně sněmovny. Vedení dolní komory tak bude nyní jen dvojčlenné. Už dříve z něj odešla nynější šéfka klubu VV Kateřina Klasnová. Němcová v tom ale žádný problém nevidí, záležitost se podle ní bude řešit během léta a volba my mohla být v září. Na srpen žádná schůze sněmovny plánovaná není.

Helena Langšádlová, Pavel Kováčik a Václav Pavlíček v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)
Vydáno pod