Hledání zlaté šavle Vězeňské služby končí bezvýsledně

UDÁLOSTI: Kauza generálské šavle míří do ztracena (zdroj: ČT24)

O pozlacenou generálskou šavli Vězeňská služba patrně nadobro přišla. Bývalý ředitel služby Pavel Ondrášek ji daroval podřízenému a ten si ji odnesl do civilu. Ondráška sice kvůli tomu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, ale dospěla k závěru, že se nestal žádný trestný čin.

První generálská šavle, kterou ve své novodobé historii měla, již Vězeňské službě nepatří asi rok. Na jejím darování bývalému řediteli kanceláře ředitele služby Robertu Káčerovi nenalezla nic špatného ani Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Nebyly shledány důvody pro zahájení úkonu trestního řízení,“ uvedla její mluvčí Radka Sandorová.

Případ zřejmě je u konce. Inspektoři ho sice předali Vězeňské službě a také Celní správě, u které nyní pracuje bývalý šéf věznic Pavel Ondrášek, jenž šavli svému podřízenému daroval. Podle mluvčí Celní správy Martiny Kaňkové ale je věc passé. „Při předání spisu od Generální inspekce bezpečnostních sborů již uběhla jednoroční objektivní lhůta,“ upozornila.

Pavel Ondrášek ostatně na darování pozlacené šavle také nic špatného neviděl. „Byla v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů udělena jako kázeňská odměna,“ uvedl. Také sám obdarovaný Robert Káčer již dříve řekl, že považuje odměnu za standardní. „Je to stejné jako každá jiná generálská šavle, kterou dostávali někteří vybraní příslušníci,“ poukázal.

Trestní oznámení kvůli šavli, kterou Vězeňská služba dostala v roce 2006 u příležitosti povýšení tehdejšího jejího ředitele Luďka Kuly do generálské hodnosti, podalo její současné vedení. Ondrášek v čele služby skončil poté, co soud zrušil odvolání jeho předchůdce Petra Dohnala, jenž se tak do funkce vrátil.

Soud také nyní rozhodl, že nezákonně byl odvolán i bývalý Dohnalův první náměstek Marián Prokeš a zřejmě do funkce znovu nastoupí.