Příušnice útočí na dospělé, očkované i ty, kteří je už prodělali

Hygienici od začátku roku napočítali už přes čtyři tisíce případů příušnic. Nemocných je tak nejvíc za posledních deset let, nejčastěji z jižních Čech, Královéhradeckého kraje a Vysočiny. V poslední době se nemoc objevuje i na jihu Moravu. Zatímco dřív se příušnice objevovaly zejména v dětských kolektivech, teď je to spíš u dospělých, navíc se objevily i případy, kdy člověk příušnicemi onemocněl opakovaně.

Epidemie zatím vyhlášena nebyla. Experti o příčinách mimořádného výskytu viru diskutují. Pravděpodobné je, že se vir mění a vakcína na něj tolik neúčinkuje. Některé případy také vyvrací teorii, že prodělané příušnice vytvoří celoživotní imunitu.

Až v 80 % onemocněli lidé, kteří byli v dětství proti viru příušnic očkovaní, v pozdějším věku totiž ubývá protilátek. Mezi nakaženými tak přibývá dospělých. Víc než polovina nemocných jsou muži a nejpostiženější skupinou je mládež. Průběh choroby se zpravidla obešel bez komplikací, přesto lékaři zaznamenali poměrně dost onemocnění varlat, které v krajním případě může vést až k neplodnosti.

Proti příušnicím se v Česku očkují zhruba patnáctiměsíční děti a zhruba za půl roku se přeočkovávají znovu. Ministerstvo zdravotnictví nevylučuje změnu v očkovacím kalendáři. O dalším postupu momentálně diskutují s odborníky. Jasněji by mohlo být na konci roku.

Příušnice útočí na dospělé, očkované i ty, kteří je už prodělali (zdroj: ČT24)

Aby protilátky déle vydržely, jednou z možných změn, o které se diskutuje, je posunout přeočkování na pozdější věk, například na sedmý rok věku dítěte. Proti příušnicím se nedá příliš bránit, přenášejí se velmi rychle kapénkovou infekcí. Lékaři proto doporučují nepít ze stejné sklenice nebo láhve. Pomáhá i dodržování přísnější hygieny.

Nejvíc je zasažen Jihočeský kraj

Letošní výskyt příušnic je největší od roku 2006. Tehdy onemocnělo přes pět tisíc lidí za celý rok. Letos je teprve půlroční bilance už na čísle vyšším než čtyři tisíce. V některých krajích jde dokonce o nejhorší stav od roku 1987, kdy se proti tomuto virovému onemocnění začalo povinně očkovat.

Nejvyšší počet pacientů doteď hlásí Jihočeský kraj - víc než sedmnáct set. Nemoc postupně ochromila tamní sportovní kluby, část škol a třeba i divadlo. Hygienici nařídili prostory škol i divadla, kde se nemocní pohybovali, dezinfikovat. Přes prázdniny se situace zklidňuje. Hygienici i lékaři ale čekají na to, zda další rozšíření příušnic nenastane se začátkem dalšího školního roku.

  • Příušnice (parotitis epidemica, mumps) se nejčastěji vyskytují na jaře a v zimě. Nejohroženější jsou mladí lidé do 25 let a děti.
  • Příušnice se projevují celkovou únavou, vysokými teplotami, bolestmi hlavy a svalů, nevolností, nechutenstvím a bolestivými záněty příušních žláz.
  • Vzdušná nákaza se přenáší i slinami, lidé by proto hlavně neměli sdílet společné nádobí při jídle a pití. Trvalým následkem onemocnění může být ztráta sluchu a u chlapců po pubertě neplodnost. Nejúčinnější prevencí je očkování.
Vydáno pod