Půlmilionová pokuta pro školství. Unikly údaje o romských žácích

Praha – Ministerstvo školství dostalo od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 450 tisíc korun za loňské zveřejnění seznamu romských žáků, kteří dostávali dotace na studium. Rozhodnutí už je podle mluvčí úřadu Hany Štěpánkové pravomocné. Data téměř devíti stovek školáků i s jejich adresami a výší podpory se objevily v listopadu na ministerském webu. Ministerstvo podle své mluvčí Kateřiny Savičové částku uhradí a prověří, zda by bylo případně možné peníze požadovat po konkrétním zaměstnanci. Podle stínového ministra školství za ČSSD Marcela Chládka ale manažersky selhal tehdejší ministr Josef Dobeš (VV) a měl by pokutu zaplatit sám.

„Úřad pro ochranu osobních údajů udělil pokutu v souvislosti se zveřejněním seznamu romských žáků, zařazených v dotačním programu ministerstva školství. Pokuta odpovídá rozsahu seznamu, jak byl zveřejněn,“ uvedla Štěpánková. Podle ní rozhodnutí nabylo právní moci 27. června. 

Seznam obsahoval jména, data narození i adresy 895 romských žáků, které ministerstvo finančně podpořilo při studiu na středních školách. Uváděl i 181 škol, které dotace celkem 4,4 milionu korun dostaly. Ministerstvo ho loni v listopadu po upozornění stáhlo. Ministr školství Dobeš po zveřejnění případu oznámil, že úředníka, který citlivá data romských žáků dal na internet, propustí. Kvůli úniku údajů podal také trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle Savičové ministerstvo částku uhradí ve stanovené lhůtě. „Ministerstvo se chystá zahájit i škodní řízení a prověřit, zda je možné prokázat odpovědnost konkrétního zaměstnance. Pokud ji prokáže, může po něm vymáhat škodu za podmínek podle zákoníku práce,“ uvedla mluvčí. Podle ní ministerstvo hned přijalo opatření, aby se podobná situace nemohla opakovat. Také zaměstnanci, kteří se na zveřejnění dat podíleli, už na ministerstvu nepracují, dodala Savičová.

Ministerstvo vyplácí z dotačního programu podporu mladým z chudých rodin, kteří studují střední a vyšší odborné školy. Ty pak z přidělených peněz platí školákům třeba ubytování na internátu, obědy ve školní jídelně nebo školní pomůcky a pracovní oděvy na praktické vyučování.