Policisté rozdávají nealkoholická piva ukázněným řidičům

Praha - Policisti zahájili druhý ročník akce zaměřené proti alkoholu za volantem. Společně s běžnou kontrolou ve všech krajích řidičům dávají informační letáky. Řídím, piju nealko pivo je společný projekt policie a deseti pivovarů, který má podpořit zodpovědný přístup řidičů k alkoholu. Ty ukázněné ocení nealkoholickým pivem.

„Od policie obdrží kartičku, kde jsou informativní hodnoty o tom, jak se odbourává alkohol z těla a jak se zachovat v případě dopravní nehody,“ dodala policistka Zuzana Pidrmanová. Zbytkový alkohol a jeho odbourávání je součástí informační kampaně. Řidiči často nemají představu o tom, jak dlouho v krvi zůstává.

Řidiči riskují jízdu pod vlivem čím dál méně

Vlivem hmotnosti muži odbourávají alkohol o polovinu rychleji než ženy. Jedno desetistupňové pivo zůstává mužům v krvi okolo dvou hodin a například po skleničce vína by se ženy měly řízení vyhnout až na čtyři hodiny. Podle statistik čeští řidiči riskují jízdu pod vlivem alkoholu čím dál tím méně. „Pokud si vezmeme vývoj, tak od roku 2001 zaznamenáváme v této kategorii zhruba padesátiprocentní snížení nehodovosti,“ uvedl dopravní policista Jan Straka.

Přesto jen v posledním roce byl alkohol příčinou více než 5 600 nehod. U alkoholu za volantem platí, že vyšší míra znamená větší nehodovost. Celé tři pětiny řidičů, kteří loni pod vlivem způsobili nehodu, měly v krvi více než jedno promile alkoholu. Nelichotivé statistiky chce policie snížit právě informačními kampaněmi. Projekt „Řídím, piju nealko pivo“ potrvá do 25. července.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)