Kavárna Potmě dostala kolečka a vyráží do krajů

Praha - Vychutnat si kávu v naprosté tmě a vcítit se na chvíli do situace nevidomých budou moci poprvé také zájemci v krajích. Nadační fond Českého rozhlasu v rámci svého projektu Světluška pokřtil v Praze Kavárnu potmě na kolečkách. Kmotrou speciálně upraveného a zatemněného autobusu se stala tradiční patronka Světlušky, zpěvačka Aneta Langerová. Každý, kdo netradiční kavárenský podnik navštíví, přispěje stokorunou do sbírky Světluška na pomoc lidem se zrakovým handicapem. Na cestu po regionech vyjede kavárna pozítří.

První zastávka bude od 13. do 15. července v Ostravě. Autobus pak dorazí i do Uherského Hradiště, pražské zoo či Brna. Svou cestu ukončí začátkem října v Písku. Podrobné informace mohou zájemci najít na stránkách Světlušky.

V autobusu v jedné směně pracují čtyři lidé - dva průvodci-číšníci, hosteska a barman. Ve vozidle je šest kójí. Každá z nich je s jiným čalouněním a má jiný tvar i jméno. Je tak možné posedět třeba v Námořnické kajutě, Divadelní lóži či Půlnočním salonku. Podle průvodce a číšníka Petra Adamce si hosté mohou interiér „prohlédnout rukama“. „Lidé jsou většinou překvapeni. Přece jen si myslí, že tam bude něco prosvítat. Opravdu ale nevidí vůbec nic,“ dodal.

U vchodu do kavárny si hosta převezmou průvodci, kteří ho dovedou na místo. „Jde tam hodně o důvěru a o to, abyste byli schopni přijmout tu tmu jako něco, co je jiný svět, do kterého vstupujete jako návštěvníci,“ řekla patronka projektu Aneta Langerová s tím, že se hosté mohou na nevidomé kavárníky naprosto spolehnout.

Právě Langerová byla také jednou z prvních návštěvnic 18,5 metru dlouhého autobusu. „V prvních chvílích jsem neměla úplně pozitivní pocit. Trošku jsem se bála, kam to vlastně jdu, protože člověk opravdu nic nevidí. Je to těžší na psychiku. Zároveň ale po pár minutách se to obrátí,“ řekla zpěvačka. Křest pojízdného kavárenského podniku si dále nenechaly ujít třeba herečky Hana Maciuchová a Klára Issová. Sekundovali jim kolegové Pavel Nový a Tomáš Klus.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)