Koalice si chválí vysoké tempo sněmovny, opozice se cítí odstrčena

Bilance Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanci mají až do září volno, ale koalice je s výkonem Poslanecké sněmovny za první pololetí spokojena. Schváleno bylo rekordních 82 zákonů. Méně už si však její práce považuje opozice. Pro své úpravy zákonů prý dostávala malý prostor.

Zákon o EET, zákon o prokázání původu majetku, vypočítává poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO). „To jsou nesmírně důležité zákony, které byly našimi prioritami. Co jsme nestihli a to byla moje chyba, to byl protikuřácký zákon,“ dodává. 

Opozice si stěžuje na nedostatek možností prosazovat své návrhy. Například na poslední schůzi bylo 79 poslaneckých návrhů, na program se jich dostalo ale nakonec jen 7. Ty, které nestihli politici projednat, se tak dostanou až na některou z dalších schůzí.

Sněmovna1
Zdroj: ČT24

Šéf ODS Petr Fiala říká, že jeho strana chce konečně projednat návrh na zrušení silniční daně. Také by chtěla zrušit daň z nabytí nemovitostí.  Pavel Kováčik (KSČM) zase zmiňuje, že by se mělo přijmout usnesení k řešení situace v OKD. 

Sněmovna
Zdroj: ČT24

Zpátky do sněmovny se poslanci vrátí v září a už teď je jasné, že jedním z prvních zákonů, kterým se budou věnovat je protikuřácký zákon. A opozice pak chce znovu otevřít téma elektronické evidence tržeb. 

Sněmovna 3
Zdroj: ČT24

„V září už budeme velmi vehementně prosazovat návrh na zrušení EET pro neplátce DPH, malé živnostníky,“ řekl  František Laudát (TOP 09). KDU-ČSL zase hodlá prosadit vlastní novelu zákona o pohřebnictví. 

Než se poslanci vrátí do svých lavic, sejde se ještě příští týden vyšetřovací komise k reorganizaci policie.   

Vydáno pod