Hnutí ANO vytáhlo proti obstrukcím, opozice chce zase zpřísnit interpelace

Události: Úprava jednacího řádu Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)

Návrh skupiny poslanců ANO na změnu jednacího řádu sněmovny, která má za cíl zamezit obstrukcím a stanovit dobu na projednávání jednotlivých bodů, se u zástupců ostatních dvou koaličních stran s příznivou odezvou nesetkal. Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ho nepodpoří, výhrady mají také představitelé KDU-ČSL. Nelíbí se ani opozici, která zase chce do stejného zákona prosadit přísnější pravidla pro interpelace ministrů.

Hnutí ANO se především nelíbí obstrukce, tedy chvíle, kdy opozice bezdůvodně zdržuje jednání sněmovny. Dolní komoře předložilo novelu jednacího řádu - v ní například navrhuje, aby organizační výbor při svolávání schůzí stanovil časový harmonogram jednotlivých bodů. Poslanecké kluby by pak měly na vystoupení svých členů vymezenou dobu. Návrh nyní míří k projednání vládou.

Každý jednací den sněmovny se u mikrofonu vystřídají i desítky politiků. Někdy, když poslanci obstruují, jsou schopní takto vydržet hodiny. Mnozí navíc - mimo pořadí - využívají i toho, že mají přednostní právo na vystoupení nebo že se hlásí s faktickou poznámkou.  

„Řádně příhlášení poslanci čekají klidně i  hodinu, než na na přijde řada,“ říká Jaroslava Jermanová (ANO). A právě to se má omezit, alespoň podle hnutí ANO. Hnutí se inspiruje v německém Bundestagu a věří, že pro svůj návrh přesvědčí i ostatní poslanecké kluby.

Za základ práce sněmovny považuje Jermanová práci ve výborech. „Plénum by mělo být už hlasování a všechny argumenty by měly být vydiskutovány už dopředu,“ soudí. 

Opozice: Řečnění je smysl parlamentu

Proti návrhu hnutí však je opozice, pravicová i levicová.

„Mě už trošku zneklidňuje, jak si hnutí ANO nedokáže poradit s parlamentní demokracií. Pořád je nudí, že tady diskutujeme, že se jich na něco ptáme,“ říká předseda ODS Petr Fiala. 

My nemáme omezovat řečnickou dobu a řečnění ve sněmovně, protože to je smyslem parlamentu.
Petr Gazdík

„Návrh je poznamenaný tím, že jej navrhuje vládní strana, která vůbec nešetří zájmy menšin, a tedy je výrazně nedemokratický,“ uvedl pro agenturu ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. Návrh podle něj také nerespektuje postavení výborů a pléna sněmovny a je v této části nejen vadný, ale i nesmyslný.

Odpor je také u koalice

Nad konkrétními změnami fungování dolní komory by měla být shoda napříč kluby - tvrdí koalice. Hnutí ANO chce nejdřív pro své návrhy přesvědčit ČSSD a lidovce a projednat je do konce léta hodlá i na koaliční radě. Již nyní se však nechal pro ČTK slyšet předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), že ho nepodpoří. „Jedná se o velmi tvrdé omezení parlamentní debaty,“ uvedl.  

„K řečnické době dlouhodobě říkám: demokracie je diskuse a to bychom měli ctít,“ uvedl pro ČTK předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. „Odhadnout předem, kolik času který návrh bude potřebovat na projednání nebo stanovit nějaký paušální prostor, považuji za nesmysl,“ uvedl.

Sněmovna během interpelací na ministry
Zdroj: ČT24

Jak zatraktivnit interpelace?

Opozice hodlá v jednacím řádu změnit pravidla pro pravidelné interpelace. „Určitě bych zkrátil dobu, která pro ty interpelace je, a nařídil povinnost ministrům vyjma odůvodněných případů - jako je zasedání Evropské rady,“ říká Gazdík. Pokud by na ně nechodil a nebo neodpovídal jasně, měl by ve sněmovně existovat podle opozice orgán, který by řekl, že takový ministr porušil zákon.

Hamáček se domnívá, že na nějakém zatraktivnění interpelací se shoda najde, protože současná podoba není podle něho ideální. Filip naproti tomu nějakou komplexní úpravu nečeká. Vychází z toho, že k tomu neexistuje shoda a že jednací řád je otázkou všech poslaneckých klubů, nejen vládní koalice. 

Pokud se poslanci ještě do konce roku nad úpravami jednacího řádu shodnou - a následně změny schválí, budou se jimi řídit až jejich nástupci. Těm mandát začne ke konci roku 2017. 

Vydáno pod