Poslankyně Zelienková opouští ANO. Podle Babiše je to kvůli názorům na migraci

Poslankyně Kristýna Zelienková rezignovala na členství v hnutí ANO. Oznámila to na svém profilu na sociální síti Facebook. Důvody ani další komentář neuvedla s tím, že se k nim vyjádří příští týden. Již dříve však politiku hnutí i celé vlády pranýřovala za negativitu v otázce migrace. Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše také zkritizovala za kauzu Čapího hnízda. Jako jediná ve straně.

„Milí přátelé, dnes jsem rezignovala na členství v ANO 2011. Příští týden se blíže vyjádřím k důvodům. Doufám, že mi zachováte přízeň,“ uvedla Zelienková na sociální síti bez bližších podrobností. Hnutí ANO o jejím rozhodnutí nevědělo.

Poslankyně má napjaté osobní vztahy s ministrem financí a předsedou hnutí Babišem. Jako jediná v partaji jej otevřeně kritizovala v kauze Čapího hnízda. „Hnutí ANO jsme založili na myšlence, že nekrademe, nelžeme a budeme dělat efektivnější, zodpovědnější a férovější politiku než ti před námi. Ale z postoje pana Babiše mám pocit, že kličkuje, lavíruje a já už nevím, zdali mu mám jeho poslední verzi věřit,“ řekla serveru Aktuálně.cz.

Spor o uprchlíky

„Čekali jsme to už dávno, někteří kolegové říkali, že ji máme vyloučit. Rozešli jsme se v názoru na migraci,“ okomentoval odchod poslankyně Babiš. Zelienková vloni na podzim hnutí i vládě vyčetla, že se v otázce migrační krize vyjadřuje především negativně, nepřichází s dostatkem pozitivních návrhů a není připravena ke kompromisu. Ve sněmovně se také angažovala v boji za propuštění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové z ruského vězení. 

Zelienková v hnutí působila coby místopředsedkyně středočeské organizace. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 kandidovala na druhém místě středočeské kandidátky. V komunálních volbách v roce 2014 byla za hnutí ANO díky preferenčním hlasům zvolena zastupitelkou Berouna.

Poté, co se přestěhovala a přestala být obyvatelkou města, zastupitelstvo opustila. Předtím si v médiích stěžovala na to, že ji vedení hnutí nepodpořilo a nechalo vyjednávání o berounské koalici na krajském a oblastním předsednictvu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Osmá nezařazená?

Poslanecký klub hnutí ANO měl dosud 48 členů. Ve sněmovně aktuálně působí sedm nezařazených poslanců. Všichni byli zvoleni za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Po rozpadu strany založili hnutí Svoboda a přímá demokracie, které ale vlastní poslanecký klub nemá. Zelienková by mohla být osmou poslankyní nespadající do žádného z klubů.

Od voleb došlo ještě ke dvěma změnám v příslušnosti poslanců ke stranám, za něž byli zvoleni. Klub ODS v lednu 2014 opustil bývalý místopředseda strany Jiří Pospíšil, který později odešel i ze sněmovny, neboť byl zvolen do Evropského parlamentu na kandidátce TOP 09. Letos v březnu sněmovní klub TOP 09 a Starostů vyloučil ze svých řad poslance Karla Turečka, který už dříve odešel ze strany TOP 09. Od dubna je Tureček členem klubu hnutí ANO.