Česká rada vysokých škol podpořila turecké akademiky

Rada vysokých škol podpořila turecké akademiky, kterých se dotkly čistky po zmařeném pokusu o vojenský převrat. Vyzvala českou vládu, aby se za turecké akademiky jednoznačně postavila. Turečtí státní představitelé by podle ní měli respektovat principy akademické samosprávy a akademických svobod.

„Rada VŠ se dále obrací na vládu ČR, aby na základě historických zkušeností Československa s čistkami na vysokých školách v dobách totalitních režimů a při vědomí zásadní role studentů v roce 1989, neváhala a jednoznačně podpořila akademické svobody v Turecku a dále aby ve spolupráci s dalšími zeměmi EU přijala veškerá opatření na podporu turecké akademické obce,“ stojí v prohlášení akademiků.

Bělobrádek chce vládní stanovisko k situaci na tureckých školách

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce, aby vláda přijala společné stanovisko k situaci na tureckých vysokých školách. „Podle posledních zpráv z Turecka Erdogan po neúspěšném puči utahuje šrouby i v univerzitním prostředí. Budu kontaktovat naše vysoké školy a vědecké instituce, zda nenabídnout některým špičkám místo na našich univerzitách, podobně jako to udělala Masarykova univerzita s Andrejem Zubovem,“ uvedl Bělobrádek na svém Facebooku.

Podle agentury Anadolu ve středu turecké ministerstvo školství oznámilo, že propustilo 21 738 svých zaměstnanců po celé zemi. Odebralo licence 21 000 učitelům pracujícím v soukromé sféře a zavřelo 626 vzdělávacích institucí, z nichž většina jsou soukromé školy. Turecká vysokoškolská rada (YÖK) nařídila 1577 děkanům státních i privátních univerzit, aby podali rezignaci. Zakázala také akademikům až do odvolání cestovat do ciziny.

Jde o další z kroků v tažení proti příznivcům duchovního Fethullaha Gülena, jehož hnutí provozuje v Turecku řadu škol i sociálních institucí. Tohoto islámského klerika, který dlouhodobě žije v USA, turecká vláda považuje za strůjce pokusu o puč. Podle YÖK by měly univerzity okamžitě zpět do vlasti povolat všechny své zaměstnance, kteří v cizině už pobývají. Rektory vyzvala, aby prověřili členy svých akademických sborů kvůli možnému napojení na Gülenovo hnutí. Čtyři univerzitní rektory YÖK odvolala.

Turecké akademické obci vyjádřila již dříve podporu Česká konference rektorů. Situace podle ní ohrožuje akademické svobody a autonomii škol. Vyjádřila nesouhlas s perzekucí a solidaritu tureckým kolegům.