Kalousek větří spiknutí a nechá prošetřit telefon ve věci CASA

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek se kvůli případu letounů CASA obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Chce po ní, aby prošetřila, zda telefonicky vyhrožoval kriminalistovi Jiřímu Mazánkovi, který má případ na starosti. Na Kalouskův podnět má GIBS prověřit i údajnou tajnou schůzku, která měla telefonátu předcházet. Podle týdeníku Respekt ji inicioval Kalouskův resort ve snaze zvrátit průběh případu. Šéf státní kasy označuje obě informace za nesmysl; naopak tvrdí, že jediným cílem celé aféry je zdiskreditovat jeho domovskou TOP 09. Podle protikorupční policie tratil český stát na zakázce CASA více než 650 milionů korun, a to vinou ministryně obrany a Kalouskovy stranické kolegyně Vlasty Parkanové.

Podle informací, které dnes zveřejnil týdeník Respekt, proběhla v půlce června v pražské centrále protikorupční policie schůzka mezi nejmenovaným nadřízeným Jiřího Mazánka a  někdejším detektivem protikorupční jednotky, jenž je v současnosti spojený s ministerstvem financí. „Kalouskův muž“ měl požadovat zásah do vyšetřování zakázky na vojenské letouny CASA. Za údajné předražení jejich koupě totiž Mazánek navrhl obvinit Kalouskovu stranickou kolegyni a bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Kalouskův muž měl na tajné schůzce po Mazánkově nadřízeném požadovat, aby detektivové přejali stanovisko, jež v celém případu od začátku drží ministerstvo financí. Podle něj Parkanová nemusela ze zákona zadat k vypracování externí posudek na cenu letadel. Posudek přitom mohl v obchodu zadaném bez soutěže ministry upozornit, že kupují předražené zboží, a právě z jeho absence policie Parkanovou viní.

Kalousek veškeré informace Respektu o tajné schůzce odmítá s tím, že se Respekt stal nástrojem manipulací a policejních provokací. „Nehodlám toto chování tolerovat a nedovolím, aby tyto 'estébácké manýry' byly zameteny pod koberec,“ uvedl ministr financí ve svém prohlášení. „K prověření dnešní skandální dezinformace, stejně tak jako lží o mém údajném vyhrožování vyšetřovateli případu CASA, jsem dnes podal podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů. Jsem si jist, že nezávislá instituce můj podnět vyšetří poměrně rychle, protože zveřejněné lži jsou absurdní a lež má krátké nohy.“

Časopis Respekt si za svým článkem stojí. „Dlouhodobě klademe důraz na to, aby takto třaskavé informace byly ověřené z důvěryhodných zdrojů, stejně jsme postupovali i v tomto případě,“ řekl redaktor Respektu Ondřej Kundra v Hyde Parku ČT24. Dodal, že dozorující státní zástupce potvrdil, že mu vyšetřovatel Mazánek telefonický rozhovor s ministrem Kalouskem popsal. Podle něj ho Mazánek vnímal jako nátlak.

Co se týče údajné tajné schůzky, jména účastníků se novinářům nepodařila ověřit do té míry, aby je mohli publikovat. Na důvěryhodnosti samotné informace to podle Kundry ale neubírá. „I v minulosti jsme zveřejnili informace, které se zprvu zdály nevěrohodné, a pak se ukázalo, že jsou pravdivé. Na případu budeme dále pracovat a informace zpřesňovat,“ dodal. Kalouskovy odvety se prý nebojí.

Ministr financí větří spiknutí

Skutečným cílem šetření celého případu (tzn. jak možné viny Vlasty Parkanové, tak Kalouskova údajného telefonického zásahu do vyšetřování) je podle ministra financí snaha TOP 09 poškodit.

„A až ten případ bude zastaven - jako že bude zastaven - protože to je takový nesmysl, že nevěřím, že přežije zralé švestky - tak se stejně bude spekulovat, že na každém šprochu pravdy trochu,“ konstatoval Kalousek v rozhovoru pro iHNed.cz s tím, že jeho stranu tak čeká stigma. „A já si myslím, že tohle byl ten cíl. Ne ji (Parkanovou – pozn. red.) odsoudit. Ani ti, kdo žádost psali, nemohou být tak tupí, že si mohou myslet, že to lze odsoudit. Cílem je stíhat a poškodit.“

„Já se cítím poškozen tím, že TOP 09 je moje dítě. A samozřejmě se velmi zlobím, že tu jsou evidentní lži a poškozují stranu, kterou jsem vydupal ze země,“ dodává Kalousek.

O co v kauze CASA jde?

Na základě odborného posudku došli detektivové z protikorupční policie k závěru, že Vlasta Parkanová jako ministryně obrany způsobila při nákupu vojenských letounů CASA škodu ve výši 658 milionů korun, neboť zakázka měla být předražená. Vyšetřovatelé proto v červnu požádali sněmovnu o její vydání. Žádostí se zabývá mandátový a imunitní výbor. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala na cenu letounů CASA zpracovat posudek. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu, ze kterého ji policisté viní, nedopustila. Uvádí, že se takový čin vůbec stát nemohl.

Kalousek si trvá na svém, za „policejní zvůli“ se neomluví

Ministr financí se dnes krátce před polednem sešel také s šéfem policejních odborů Milanem Štěpánkem. Odboráři po ministrovi požadovali omluvu za jeho výroky na adresu policie, jichž se Kalousek dopustil v souvislosti s policejní žádostí o vydání Vlasty Parkanové trestnímu stíhání. Ministr hovořil mj. o absolutní policejní zvůli, žádost policie také bagatelizoval. „To je jako žádost, vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože létá na koštěti na Petrovy kameny, pije tam pivo a obcuje se satanem,“ uvedl v půlce června. Za svá slova se ovšem ani na dnešní schůzce neomluvil.  

„Řekl mi, že si za svým výrokem o policejní zvůli stojí,“ řekl dnes serveru iDNES.cz krátce po skončení setkání Štěpánek. „Je to … nevhodný způsob vyjadřování, zvlášť, když něco takového řekne tak známý a kontroverzní politik, jakým Miroslav Kalousek bezpochyby je, “ zhodnotil neúspěšnou schůzku.