Deště zvedly hladiny řek na Děčínsku

Varnsdorf - Sobotní deště opět zvedly hladiny řek na Děčínsku. Na Mandavě platil v podvečer třetí povodňový stupeň, po osmé hodině ale hladina klesla. Nyní platí už jen druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Stouply i další toky, ale nijak dramaticky, zvýšila se hladina Kamenice ve Hřensku. Zde platí první stupeň. Bouřky se přesunují na sever Moravy a do okolí Jeseníka, kde budou hrozit i kroupy. Hladiny řek by se tam ale zvyšovat neměly.

Podle hasičů déšť v kraji zatím větší problémy nezpůsobil. Kvůli záplavám byla od 14:20 uzavřena silnice 248 v Telnici na Ústecku, už je ale opět průjezdná. 

Toky se rozvodnily už v noci

V noci bylo postiženo hlavně Děčínsko. Hasiči čerpali vodu, pročišťovali ucpanou kanalizaci a odstraňovali spadlé stromy. Mandava ve Varnsdorfu kulminovala ve čtyři ráno, když hladina vystoupala na 140 centimetrů. V Pekařské ulici na předměstí Litoměřic spadla část cihlového štítu střechy starého domku na dvě zaparkovaná auta. Na místo byl povolán statik, který nařídil demolici. Policie ulici uzavřela kvůli umístění jeřábu. Už v pátek řešili statici podobný případ i v ulici Horní Dubina v centru města, kde se zřítila klenba domu v rekonstrukci a hrozil sesuv štítové stěny. 

Hasiči museli evakuovat kvůli rozvodněnému potoku už druhou noc za sebou skautský tábor u Dolní Chřibské. Táborem protékalo místy až 20 centimetrů vody. 39 dětí a 11 dospělých skončilo v domově seniorů. Vedoucí se proto rozhodli tábor na tomto místě předčasně ukončit, pokračovat bude jako příměstský.   

V sousedním Libereckém kraji měli hasiči podstatně klidnější noc. Noční bouřku totiž neprovázel silný vítr, a tak popadalo jen pár stromů. Jeden z nich ale na více než hodinu znovu zastavil provoz na železniční trati mezi Lomnicí nad Popelkou a Starou Pakou. Už druhý den nejezdí kvůli poruše kabinová lanovka na Ještěd, kterou ve čtvrtek v noci poškodil blesk a některé součásti je nutné vyměnit.

Desítky domácností stále bez proudu

Na Semilsku stále platí kalamitní stav vyhlášený v pátek energetiky. Bez proudu zůstávají desítky domácností. „Většinu poruch na vysokém napětí se už podařilo odstranit, technici pracují na posledních třech,“ uvedla mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Zbývá ale podle ní ještě hodně poruch na napětí nízkém, a tak zatím nebyl kalamitní stav na Semilsku ani Královéhradecku odvolán.