Změna občanského zákoníku ochrání především seniory

Praha – Odvézt zákazníka domů a tam ho donutit k podpisu objednávky. O tom, že v takovém případě už nemůže od smlouvy do čtrnácti dnů odstoupit, se na začátku pochopitelně mlčí. Triku, který pořadatelé předváděcích akcí zkoušejí hlavně na seniory, teď udělali přítrž poslanci. Možnost osobní návštěvy u kupujícího totiž vyškrtli z občanského zákoníku.

Začalo to lákáním na ochutnávku sýrů a vína. Po jedné skleničce došlo na skutečný program – klasickou předváděcí akci. Mezi účastníky byli tradičně důchodci. Jednoho dokonce nechali organizátoři vyvést policií, když nechtěl zopakovat svoje jméno. Předváděcí akce v restauraci v Praze 4 trvala přes tři hodiny. Obchodníci nabízeli seniorům hrnce nebo vysavače, a to za desetitisíce korun. Na závěr čtveřice organizátorů přesvědčovala každého účastníka zvlášť. „Nabízel mi nádobí za 40 tisíc – pět hrnců, říkám: to ne. Tak 20 tisíc, to taky ne,“ popisuje metody prodejců jeden z účastníků akce a Petr, další z účastníků, doplnil: „Teď vezli nějaký starší pár domů, asi si něco koupili.“

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Ještě před pár dny platilo: pokud si člověk pozval prodejce domů, nemohl podle zákona požadovat vrácení peněz kvůli podepsání smlouvy na neobvyklém místě. To se teď změnou v občanském zákoníku zásadně mění. „Do 14 dnů bude každý moci vždy odstoupit od smlouvy, poslat zboží zpátky, poslat zpátky smlouvu,“ vysvětluje poradce časopisu dTest Miloš Borovička.

Na poradenskou spotřebitelskou linku volají kvůli stejnému problému denně desítky lidí. Napálit se nechala i babička, která si pod nátlakem organizátorů pořídila mixer za 20 tisíc. „Podepsala i jakýsi dodatek, že si zve prodávajícího domů,“ potvrdila její vnučka Šárka Churavá a Miloš Borovička dodal: „Prodejci jsou daleko drzejší, nechávají lidi dlouhé hodiny stát, křičí na ně.“

Také na této předváděcí akci obchodníci lákali důvěřivé lidi na neexistující výhody, slevy a výhry. Organizátoři spoléhají, že se s nimi senioři soudit nebudou.

Vydáno pod