Policie pátrá po 18 dní staré holčičce, někdo ji unesl

Ústí nad Labem - Policisté pátrají po 18 dní staré Michale Janové z Ústí nad Labem. Zatím neznámý muž vytáhl holčičku matce přímo z kočárku, nasedl s ní do auta a ujel. Incident se stal na ústeckém předměstí Trmice na křižovatce ulic Gorkého a Žižkova krátce před třetí hodinou. Podle informací ČT auto řídila žena. Únosci odjeli směrem na německé Drážďany. Kriminalisti nasadili do pátrání vrtulník a spolupracují s tamními kolegy. Policie také žádá všechny svědky události, aby se ozvali na linku 158.

Policie se domnívá, že pachatelem mohl být Němec, protože před únosem něco řekl sice česky, ale prý s výrazným německým přízvukem. Matka uvedla, že je zhruba 180-190 cm vysoký, s krátkými rovnými hnědými vlasy. „Vystihl situaci, kdy byla matka otočená, vzal dítě a utekl s ním do auta,“ popsal mluvčí policejního prezidia Jan Melša s tím, že „co má ruce a nohy, snaží se holčičku najít.“  

Z místa únosu odjel únosce vozidlem VW Touran černé barvy s poznávací značkou 3U1 4474. Ta je ale kradená. Kvůli únosu byly zavedeny kontroly na silnicích a hraničních přechodech. „Máme poznatek, že to vozidlo bylo viděno na německé straně, takže jsme ve styku s kolegy. Ale nelze vyloučit, že to byl jen klamný manévr,“ uvedl Melša.

Operaci koordinují policisté ze společného česko-německého pracoviště v Petrovicích. Možnost, že byl únos fingovaný, zatím také vyloučena není. „Je ale předčasné se tím zabývat, prioritou je to dítě najít,“ dodal mluvčí. 

Dítě mělo na sobě šedé tričko s dlouhým rukávem s modrými pruhy, šedé tepláčky s červeným pruhem, na nohou růžové látkové botičky. Pod oblečením mělo body bílé barvy s obrázkem krokodýla na hrudi. Dítě má černé vlasy, hnědozelené oči a je hubené. Miminko měří kolem 50 centimetrů. Na levé straně krku nad ramenem má tmavou skvrnu o velikosti 0,5 cm. 

Incident se stal v parku u rušné silnice, kam matky s dětmi běžně chodí. V době únosu tam bylo několik lidí, že se něco děje, si ale všimli, až když matka začala křičet. „Zavolala jsem policii, nic víc jsem dělat nemohla,“ uvedla jedna svědkyně. Ve čtvrti žijí převážně sociálně slabší lidé, takže teorie únosu kvůli výkupnému není příliš pravděpodobná. 

Vydáno pod