Nytrová se homosexuálům neomluví. Příští rok už ale nebude kandidovat

Události: Kontroverzní výroky poslankyně Nytrové (zdroj: ČT24)

Poslankyně Pavlína Nytrová (ČSSD) už příští rok nebude kandidovat, za svá tvrzení o homosexuálech se ale neomluví. Ve sněmovně například varovala, že se homosexuálové postupně budou snažit zlegalizovat sex s dětmi. Za svá slova pak byla kritizována. Sešel se s ní kvůli tomu i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj je šíření takové netolerance v rozporu s programem ČSSD.

Premiér a šéf vládní ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval poslankyni své strany Pavlínu Nytrovou, aby se za své „nemístné a urážlivé výroky“ o homosexuálech omluvila. Uvedl to po schůzce s Nytrovou. „Zdůraznil jsem jí, že jakékoliv šíření netolerance a nenávisti vůči sexuálním minoritám je v rozporu s hodnotami a programem sociální demokracie,“ uvedl Sobotka.

Premiér připomněl, že sociální demokracie patřila mezi strany, které zákon o registrovaném partnerství podpořily. Pokud by politička i v budoucnu pokračovala v podobných prohlášeních, za ČSSD by už nemohla kandidovat.

Nytrová se nicméně nehodlá omlouvat, za svými výroky si stojí. „Uznávám ale, že jsem použila nevhodnou argumentaci, která se mohla dotknout homosexuálů v České republice. Mé vyjádření se homosexuálů v České republice vůbec netýkalo,“ prohlásila.

Stojím za tím, co jsem řekla, ale uznávám, že jsem použila nevhodnou argumentaci.
Pavlína Nytrová
poslankyně ČSSD

Oznámila zároveň, že příští rok nebude kandidovat ve volbách. Údajně se tak rozhodla ještě před tím, než vznikla tato kauza. Zatím ale zůstává v řadách sociální demokracie. „Pan premiér se mnou vůbec nemluvil o tom, že bych měla vystoupit ze strany,“ uvedla. 

Nytrová varovala, že se postupně budou snažit zlegalizovat sex s dětmi

Nytrová ve středu ve sněmovně například řekla, že homosexuálové jsou většinou promiskuitní, mají nadprůměrný sklon k alkoholu a je u nich vyšší míra duševních poruch. Postupně se prý budou snažit zlegalizovat sex s dětmi. V Českém rozhlase pak prohlásila, že homosexuální lobby podniká postupné kroky, aby nastolila nadvládu nad heterosexuální skupinou.

Od výroků poslankyně ČSSD se distancovali nejen politici sociální demokracie, ale i jiných stran. Podle místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by Nytrová s takovými názory „měla přestoupit do jiné strany“.