Prouza: Na brexitu můžeme vydělat, pokud z Británie přitáhneme firmy

Prouza: Můžeme na brexitu vydělat, pokud přitáhneme některé firmy z Británie (zdroj: ČT24)

Pro CzechInvest bude jedním z prvních úkolů podívat se, které z firem působících v Česku mají sídlo v Británii, a začít s nimi mluvit. Řada z nich se totiž bude chtít v souvislosti s vystoupením Velké Británie z Evropské unie přesunout na kontinent. V pořadu Události, komentáře to uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). Podle něj může Česko na brexitu vydělat, když přitáhne některé z těchto firem, nebo dokonce některou z evropských agentur, které jsou teď v Británii.

Britové podle Tomáše Prouzy odejdou nejdřív za dva a půl až tři roky. Firmy tak neudělají rozhodnutí, jestli se z Británie přesunou a kam, hned teď. „Budou to dělat za rok za dva. Teď si budou mapovat příležitosti. Myslím, že máme velmi dobré nástroje, jak firmy přilákat. Máme slušný program na podporu investic,“ prohlásil Prouza.

Úkolem CzechInvestu bude zjistit, které firmy mají v Británii sídlo nebo nějaké zajímavé operace, a začít s nimi jednat. „Pokud tady mají velký výrobní závod, tak může dávat smysl, že i administrativu přesunou do Česka,“ zmínil státní tajemník.

Prouza: Budeme tlačit na to, aby Británie nezaváděla administrativní bariéry (zdroj: ČT24)

„Budeme se bavit s bankami. Řada z nich bude muset být přítomná na evropském kontinentu, protože nyní je v Británii a využívá takzvaného evropského pasu. Pak vám stačí mít licenci jenom v jedné z 28 zemí. Britská licence už ale najednou nebude stačit,“ přiblížil. Česko podle Prouzy může být lákavé i tím, že má přátelské prostředí pro finanční instituce nebo že má rozumného regulátora.

Zajímavé příležitosti by podle něj přineslo i získání některé z evropských agentur, které se zatím nacházejí na britských ostrovech. „Pokud přijde agentura, často přichází byznys,“ vysvětlil.

Připravit se na brexit. Česká pracovní skupina zasedá

Ve čtvrtek se poprvé schází česká pracovní skupina k brexitu, kterou vede Prouza. První věcí, které se budou věnovat, je příprava na britské odcházení. „Ve chvíli, kdy Britové oficiálně oznámí, že chtějí odejít, což ještě neudělali, tak budeme muset vytvořit mandát sedmadvacítky, co my chceme s Británií vyjednat, co jsou naše priority,“ podotkl.

Minimálně 2,5 roku se nezmění pro Čechy nic, protože dokud Británie neodejde, tak zůstává členem Unie se všemi právy i povinnostmi. Poté se uvidí. Britové chtějí pro své občany v Evropě všechna práva, ale nechtějí dát Evropanům v Británii naprosto nic. To je fantasmagorie.
Tomáš Prouza
státní tajemník pro evropské záležitosti

Při vyjednávání o podmínkách vystoupení Velké Británie z EU chtějí klást důraz na to, že základním principem jsou v Unii čtyři svobody, nejen pohybu zboží, služeb a kapitálu, ale i osob. Británie si totiž chce udržet přístup na jednotný evropský trh, součástí kampaně za brexit ale byl i slib omezení migrace, což jednání bude komplikovat.

Nyní se ale Prouza neobává, že by se britský trh zavřel pro české firmy. „Britové jsou obchodníci stejně jako my,“ dodal. 

  • Pracovní skupina pro vystoupení Velké Británie z Evropské unie a pro řešení otázek spojených s budoucím směřováním Evropské unie byla zřízena na konci červnaDo konce září by měla představit návrh na strategii Česka pro jednání o odchodu Británie z Evropské unie a také o budoucím fungování EU.
  • Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dříve prohlásil, že jedním z důležitých cílů bude snaha udržet rovnocenné podmínky na britském pracovním trhu pro české občany, tedy takové, jaké využívají Britové v Česku. Pracovní skupina by měla zároveň definovat priority ČR pro budoucí podobu EU.
  • Kromě zástupců ministerstev jsou jejími členy také sociální partneři – Svaz průmyslu a obchodu, Hospodářská komora a odbory. Skupinu vede státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza