Zranění turisté jsou z Chorvatska doma

Praha - Na pražském letišti ve Kbelích přistál armádní Airbus A-319 s posledními turisty zraněnými při tragické nehodě autobusu v Chorvatsku. Zraněná žena a dvě dívky byly ihned po příletu převezeny do pražských nemocnic. Na přepravu zraněných z Chorvatska dohlížel přímo na palubě letounu tým vojenských lékařů, tři zdravotní sestry i psycholog.

„Všichni účastníci onoho nešťastného zájezdu jsou v tuto chvíli v České republice. Převezli jsme dnes čtyři zraněné plus doprovod,“ završil export zraněných náměstek ministra zahraničních věcí Tomáš Dub. Shrnul, že armádní speciál odletěl z Prahy kolem jedenácté hodiny dopolední a po čtyřech a půl hodinách se zase vrátil. První přistání absolvoval v Zadaru, kde naložil první zraněnou, v Záhřebu pak dvě dívky s těžšími zraněními. Ty byly bezprostředně po příletu armádního speciálu z letiště transportovány vrtulníkem do pražské Thomayerovy nemocnice. Obě čeká další léčba na dětském oddělení krčské nemocnice. Třetí zraněná žena pak byla převezena do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

„Byla v Záhřebu dobře ošetřena, povedlo se je převést, aniž by došlo ke zhoršení stavu. Další léčení bude nějakou dobu trvat, ale troufám si říci, že jsou mimo ohrožení života,“ komentoval stav zraněných dívek anesteziolog a náčelník Centra letecké záchranné služby české armády Michal Mareček. Právě on se se svým týmem o pacienty za letu staral. Letadlo na zpáteční cestě především kvůli stavu nejhůře zraněné dívky letělo v nižší letové hladině, než bývá obvyklé. Kabinový tlak ve vyšších výškách by totiž podle Jurenky pro ni nebyl ideální.

Upravený interiér armádního Airbusu
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kromě zraněných, kteří se do ČR dostali dnes, už jsou všichni účastníci nehody v Česku. Přiletěli armádním speciálem minulou neděli, nebo byli převezeni v týdnu sanitkou. Někteří pacienti nadále zůstávají v nemocnicích v České republice. V péči lékařů Vojenské nemocnice v Brně zůstávají dva ranění turisté. Měli by být propuštěni začátkem příštího týdne. Další dvě turistky leží ve Fakultní nemocnici v Brně Bohunicích. Podle mluvčí nemocnice Anny Mrázové nelze očekávat jejich propuštění dříve než koncem příštího týdne.