Dodávku, v níž se skrývaly čtyři irácké rodiny, zastavila policie na Plzeňsku

Policie zastavila na dálnici D5 u Heřmanovy Huti ve směru na hraniční přechod Rozvadov dodávku s 31 běženci z Iráku. Policie je převezla na služebnu, zadržela i rumunského řidiče, který je podezřelý z převaděčství. „V tuto chvíli víme pouze to, že se jedná o čtyři irácké rodiny, nikdo z nich nemá povolení ke vstupu ani k pobytu na našem území a po zadržení byli všichni převezeni na policejní služebny,“ řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Běženci jeli v bílé dodávce citroen s britskou mezinárodní poznávací značkou. Policie nyní musí pro skupinu zajistit tlumočníky a zjistit, zda cizinci nemají v některé evropské zemi zažádáno o azyl.

Podle informací ministerstva vnitra zajistila policie od 17. června 2015 celkem 3602 migrantů, naposledy v neděli tři lidi z Afghánistánu, Kosova a z Palestiny. V detenčních zařízeních v Bělé pod Bezdězem, ve Vyšních Lhotách a v Drahonicích je nyní umístěno 132 uprchlíků. Celková kapacita těchto zařízení je přes tisíc míst.

Rendlová: Policisté zastavili dodávku, v níž se skrývaly čtyři irácké rodiny (zdroj: ČT24)

Podobně velkou skupinu běženců zadrželi naposledy v Plzeňském kraji policisté ke konci dubna v Poběžovicích na Domažlicku. V bulharské dodávce bylo 11 mužů, pět žen a deset dětí ve věku od půl roku do 15 let afghánské národnosti. „Policie dodávku monitorovala s podezřením, že toto vozidlo by mohlo být využíváno k nelegálnímu převádění osob přes státní hranice. Řidič dodávky i spolujezdec z místa utekli,“ řekla tehdy Rendlová.

Soud potvrdil tři a půl roku vězení řidiči, jenž převážel 26 migrantů

Muž, který loni přes Česko v dodávce převážel v ponižujících podmínkách 26 migrantů, si odpyká 3,5 roku ve vězení. Verdikt definitivně potvrdil Nejvyšší soud, jde o první publikované rozhodnutí NS, které se týká trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, spáchaného po loňském vypuknutí migrační krize.

Policisté dodávku zastavili 6. srpna 2015 mezi Kubovou Hutí a Horní Vltavicí na Prachaticku. Vůz směřoval k hraničnímu přechodu Strážný. Policisté tehdy informovali, že řidič je Slovák a že skupinu migrantů z Afghánistánu tvořilo 15 mužů, čtyři ženy a sedm dětí. U soudu se ukázalo, že řidič naložil uprchlíky v Maďarsku a vezl je do Německa. V dodávce měli málo vzduchu i místa, na každého připadal necelý kubický metr.