Spor Halbicha s ČSSD odročil soud na září

Obvodní soud pro Prahu 1 odročil jednání ve sporu bývalého notáře Václava Halbicha s ČSSD, který v žalobě požaduje 17 milionů korun za zastupování v boji o Lidový dům. Na 16. září soud předvolal svědkyni, jež by měla popsat role jednotlivých advokátů, kteří sídlo sociální demokracii v soudním sporu zachránili. Původně se očekávalo, že soud již v případu rozhodne.

Tehdejší předseda sociální demokracie a nynější prezident Miloš Zeman podepsal smlouvu o zastupování ve sporu s právníkem Zdeňkem Altnerem, který na ČSSD nedávno za zastupování v kauze Lidového domu vysoudil 338 milionů korun. Halbich ovšem tvrdí, že ke kontraktu později přistoupil a že za práci nedostal zaplaceno. Žalobu směřuje jak vůči ČSSD, tak vůči firmě Alba, které Altner před 16 lety postoupil svou pohledávku vůči straně.

V pondělí předložil Halbich nové listinné důkazy a návrh na výslech další svědkyně – sekretářky z advokátní kanceláře Zdeňka Hájka, který se rovněž v kauze Lidového domu angažoval. Halbich očekává, že svědkyně zlepší jeho pozici ve sporu.

  • Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.
  • Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě by ale mohla sociální demokracie zaplatit podstatně víc, přes tři sta milionů korun.

„Na těch věcech pracoval Hájek, jeho sekretářka to jistě dosvědčí. Altner vzal jenom tužtičku a podepsal, nesáhl na to prstem,“ řekl Halbich. Soudkyně jeho návrhu vyhověla. Zároveň poskytla právníkům čas na to, aby se seznámili s listinnými důkazy, které Halbich soudu dodal. „Je to moje chyba, že to přišlo takhle pozdě. Za to se omlouvám,“ uvedl Halbich.

Justice projednává Halbichovu žalobu od roku 2003. Původně ji zamítla, muže se však zastal Ústavní soud. Altner, který v případu vystupuje jako svědek, Halbichovy zásluhy popírá, notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace.

Před soudem vypovídal i prezident Zeman, který uvedl, že pro něj byl jediným partnerem Altner, o spolupráci s Halbichem prý nevěděl.