Koordinátor varuje: V Česku se může objevit antraxová nákaza

Praha – U dvou nitrožilních uživatelů drog v Německu se objevila nákaza antraxem, jeden narkoman už zemřel. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v této souvislosti upozornil, že se antrax může vyskytnout i v Česku. Ohroženi jsou hlavně uživatelé heroinu, nákaza je podle Vobořila spojená nejčastěji s bakteriálním znečištěním heroinu vyrobeného ve střední Asii, především v Afghánistánu.

„V tuto chvíli nebyl žádný případ diagnostikován v ČR, nicméně se toto onemocnění objevuje s pravidelností u našich nejbližších sousedů, a proto je nutné v případě příznaků vyhledat lékařskou pomoc,“ uvedl Vobořil. 

Německý Institut Roberta Kocha vydal minulý týden zprávu, že v příhraničním Řezně byla v krátkém čase již podruhé zjištěna bakterie antraxu u nitrožilního uživatele drog. Byl hospitalizován s horečkami a otokem v místě vpichu, v jeho krvi byl potvrzen Bacillus Anthracis. Stav pacienta je stabilizovaný, případem se začala zabývat německá policie. Začátkem června však v úplně totožném případě pacient po několika hodinách hospitalizace zemřel.  

„Všechny případy navazují na výskyt antraxu u injekčních uživatelů drog ve Skotsku, Anglii a Německu v letech 2010 a 2012. Ze Skotska bylo 47 případů, z nich 13 smrtelných, pět případů z Anglie a tři případy z Německa,“ upřesnil Vobořil. Česko dostalo varování před antraxem v heroinu zatím naposledy v polovině roku 2010.   

Spory antraxu jsou velmi odolné a mohou přežívat v prostředí po mnoho let. U lidí existují tři formy onemocnění podle způsobu nákazy - kožní, plicní a střevní. Další informace o nemoci na www.drogy-info.cz.

Vydáno pod