Vedení policie chtělo vědět, na kterých kauzách děláme, oznámil Šlachta

Vedení policejního prezidia se podle exšéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty snažilo zjistit, na jakých kauzách detektivové pracují. Uvedl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube ho měl prý i varovat, aby některé případy nešetřili. Laube sám i vedení policie takové tvrzení odmítají.

Robert Šlachta skončil ve své funkci k poslednímu červnu. Nesouhlasil totiž s chystanou reorganizací, která od 1. srpna počítá se sloučením Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie.

Podle Hospodářských novin prý Šlachta pochopil, že prezidium šlo na ruku politikům, dodává ale, že žádná jména nepadla. „Vedlo to k tomu, že jsem byl pořád znervózňovaný, tak abych vůbec neměl klid. Všechno probíhalo v náznacích: Dávejte si pozor, ať nemáte problém. Pořád nás udržovali v napětí. Já jsem si z toho na druhou stranu dělal legraci, člověk v mé funkci se nemůže podělat. Takže jsem bojoval nejenom se zločinci, ale i s nadřízenými,“ prohlásil Šlachta.

Kategoricky to vylučujeme, reaguje prezidium

Policejní prezidium se proti Šlachtovým výroků ostře ohradilo. „Jakýkoliv nátlak na vedení tohoto útvaru ze strany vrcholných představitelů policie, stejně tak jako snahu o neoprávněné získání informací z trestních spisů, kategoricky vylučujeme,“ reagoval v tiskové zprávě mluvčí Jozef Bocán.

Podle vedení policie je zarážející, že Šlachta nic neudělal v době, kdy na něj údajně byl nátlak činěn a nenahlásil to Generální inspekci bezpečnostních sborů. „Nabízí se tedy otázka, proč údajné nezákonnosti policejního vedení vyplouvají napovrch až teď a ke všemu opět cestou médií a nikoliv oficiálním postupem,“ dodal Bocán. Vedení policie nevylučuje, že podnikne další právní kroky, které by se týkaly nařčení. 

Bývalý šéf protimafiánského útvaru pro Hospodářské noviny vyvozuje, že okolnosti, o kterých mluví, byly skutečným důvodem spěšně připravené reorganizace, při níž se od 1. srpna spojuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie. Přičemž nový vyšetřovací superúřad s devíti sty zaměstnanci dostane nové vedení, už ale bez Šlachty.

Náměstek policejního prezidenta Laube, mimochodem hlavní mozek reformy, jakékoliv tlaky nebo vyzvídání popírá. „Nic jsem vyzvídat nepotřeboval a pan Šlachta to dobře ví. Řešili jsme různé věci související s výkonem služby,“ reagoval Laube. „Jeho upovídanost a osočování mě mrzí, není to už ale můj problém,“ dodal Laube na Šlachtovu adresu.