Učte své lidi jazyky a práci s počítači. Přidáme vám na to, slibuje vláda firmám

Události o podpoře firemního vzdělávání (zdroj: ČT24)

Vláda chce vyčlenit až miliardu a půl na vzdělávání zaměstnanců. Od července mohou firmy žádat o příspěvky na jazykové nebo třeba počítačové kurzy. Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí podnikům i živnostníkům od půl milionu až do deseti milionů korun. Víc šancí budou mít malé a střední firmy a také ty, které zacílí na lidi starší padesáti čtyř let.

Firmy, které chtějí, aby se jejich zaměstnanci učili například jazyky nebo chodili do počítačových a právních kurzů, mají teď šanci získat dotaci. Příspěvek mohou dostat až na osmdesát pět procent ceny kurzu.

Například v Plzeňském kraji působí řada firem patřících německým vlastníkům, a o kurzy němčiny je tam proto zájem. „Máme ze dvou třetin firemní klientelu a němčina převažuje. Zaměstnanci chodí do naší školy nebo my dojíždíme za nimi,“ uvedl zakladatel Centra jazyků Plzeň Václav Vrbík.

Češi se učí jen čtvrt hodiny denně

Náměstek pro ekonomiku a evropské fondy Martin Kučera z Ministerstva práce a sociálních věcí sdělil, že ministerstvo preferuje vzdělávání například v některých hospodářsky ohrožených regionech.

Podle aktuálního průzkumu se však Češi vzdělávání a učení nových věcí příliš nevěnují. „Platí, že průměrný Čech studuje asi deset až patnáct minut denně,“ uvedla socioložka Michaela Röschová ze Sociologického ústavu Akademie věd. Do vzdělání lidé ani příliš neinvestují. Ročně v průměru jen sedm set korun.