Polští pohraničníci jdou do práce, přísnější kontroly budou celý červenec

Události: Polsko zpřísnilo kontrolu na hranicích (zdroj: ČT24)

Polsko na měsíc obnovuje kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru volného pohybu, včetně hranic s Českou republikou. Omezení se přitom týkají i východních sousedů: Polsko pozastavilo malý pohraniční styk s Ruskem a Ukrajinou. Kvůli summitu NATO a následným Světovým dnům mládeže, na které přijede i papež, budou čekat pohraničníci na každého, kdo do země přijede nebo přijde, až do 2. srpna. Kontroly se týkají i horských cest, turisté by proto neměli zapomínat doklady.

Polští pohraničníci mívali pověst přísných kontrolorů a nyní dostanou téměř měsíc na to, aby svoji zašlou slávu oprášili. Polsko zpřísní dohled nad svými hranicemi kvůli dvěma akcím, které z něj udělají zemi v centru světového dění.

„Summit NATO se bude konat ve Varšavě 8. až 9. července a Světové dny mládeže, jichž se zúčastní i papež František, 25. až 31. července,“ uvedl mluvčí polského velvyslanectví Wojciech Belch. Již před zahájením hlavní akce pro mládež ovšem budou probíhat menší setkání v jednotlivých polských diecézích.

Ministerstvo zahraničních věcí upozornilo, že zavedení kontrol mimo jiné znamená, že je možné do Polska vstupovat pouze na vybraných místech. Jejich seznam úřad zveřejnil. Polsko ovšem neočekává, že by se kvůli zpřísněnému režimu na hranicích cesta do země výrazně zkomplikovala. „Nepředpokládáme žádné potíže, kontroly budou prováděny namátkově u vybraných osob, a to včetně letišť a přístavů,“ upřesnila pro televizi TVN24 mluvčí polské pohraniční stráže Joanna Rokicka.

Kontroly se dotknou i Českého Těšína, jednoho z nejfrekventovanějších přechodů (zdroj: ČT24)

Na hranici budou i čeští policisté

Právě ve dnech, kdy jednotlivé akce proběhnou, budou hranice nejhůře prostupné a ve vybraných dnech budou na hranicích hlídat také čeští policisté. Ti zároveň doporučili důkladně přemýšlet při balení před cestou k severním sousedům. Vážné problémy může přinést i nůž zapomenutý v autě.

„Jakékoliv nebezpečné předměty – zbraně, pyrotechniku, ale třeba i dlouhé tyče – by polská strana mohla vyhodnotit, že by mohly sloužit k účelům, kterým chtějí předejít,“ podotkla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Zpravodaj ČRo Vít Pohanka: Jde o čistě preventivní opatření (zdroj: ČT24)

Na pozoru by se v době kontrol na polských hranicích měli mít i ti, kdo do zahraničí ve skutečnosti nemíří. Kontroly se totiž týkají i zelené hranice včetně horských cest například v Krkonoších. Na cestě česko-polského přátelství tak může čekat i pohraniční hlídka.

„Všichni, kdo se budou pohybovat v bezprostřední blízkosti státní hranice s Polskem, by měli zkontrolovat, zda mají u sebe buď občanský průkaz, nebo platný cestovní doklad, a také zda jejich děti mají platný cestovní doklad,“ doporučila Ivana Ježková.

Překročení zelené hranice může být pokutováno až 500 zlotými tedy zhruba 3 tisíci korun.
Dorota Havlíková
mluvčí Městského úřadu Český Tešín

Nespokojení Rusové i Ukrajinci

Moskva oznámila, že Varšava s ní nic nekonzultovala a že jako odvetné opatření omezuje cestování Poláků do Kaliningradské oblasti. Opatření platí do té doby, než se Polsko vrátí k předchozímu stavu. Nespokojení Ukrajinci podle polské zpravodajské televize TVN 24 zablokovali tři hraniční přechody. Část cestujících byla donucena k návratu do Polska, respektive si museli vybrat jiné hraniční přechody.

Není to poprvé od vstupu do Schengenu, kdy Polsko přísnější režim zavedlo. Kontroly na hranicích probíhaly i před třemi lety během klimatického summitu OSN nebo o rok dříve při fotbalovém šampionátu.