Šlechta si připomněla prohlášení věrnosti českému státu

Potštejn - Potomci české šlechty se v neděli sjeli na zámek Potštejn. Připomněli si tam prohlášení věrnosti českému státu, které jejich předkové adresovali v září 1938 tehdejšímu prezidentu Benešovi. Záštitu nad setkáním převzal kardinál Dominik Duka.

Mezi zástupci rodů, kteří tehdy prohlášení podepsali, byli například Lobkowiczové, Šlikové, nebo třeba Kinští. Ti všichni se v předvečer Mnichovské dohody, tedy 29. září 1938, otevřeně postavili za udržení českých hranic. „Přestože je republika připravila o tituly, dali se dohromady a napsali, že jsou součástí tohoto národa,“ řekl na setkání dokumentarista Jan Drocár.

„Je dobře, když se ukáže, že tato skupina lidí se postavila proti vývoji, a za to potom taky trpěla,“ poznamenal účastník setkání Jaroslav Lobkowicz. Tahle málo známá součást české historie byla často překvapením i pro jejich potomky.

  • Kardinál Duka na Potštejně sloužil odpolední mši zdroj: ČT24
  • Prohlášení věrnosti české šlechty českému státu podepsané v předvečer Mnichovské dohody zdroj: ČT24

Kapka v moři

Organizátor setkání Zdeněk Nováček označil setkání jako kapku v moři, které by měla přispět k diskuzi současného světa o slušnosti a morálce. Na zdejší barokní zámeček nakonec přijelo přes šedesát potomků tehdejších signatářů. Kardinál Dominik Duka, který převzal záštitu nad setkáním, na Potštejně také sloužil odpolední mši. Organizátoři již začali plánovat další setkání, mělo by se tu konat už příští rok.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)
Vydáno pod