Ve školách už se rozdává vysvědčení, tiskne ho speciální stroj

Praha – Závěrečné vysvědčení se v některých školách rozdávalo už dnes. Celkem ho dostane přes 800 000 žáků, většina ale až příští týden. Vysvědčení se tiskne ve speciální tiskárně pod přísným dohledem. Do jedné se podívala i kamera České televize.

Tiskárnou Sevt v pražských Bohnicích projde ročně asi jeden a půl milionu vysvědčení. Všechny vytištěné formuláře musí být úplně bez chyby. „Je tam řada ochranných prvků, od zvláštního papíru, číslování a podobně, které by měly co nejvíc zabránit tomu, aby bylo zneužité,“ uvedla produktová manažerka tiskárny Sevt Jarmila Fryšová. Do škol proto vysvědčení rozváží její zaměstnanci, před vytištěním známek se pak formuláře uchovávají v trezoru.

Školy si vysvědčení kupují samy, cena jednoho kusu se pohybuje kolem devíti korun. Tiskopis na klasické vysvědčení vypadá jako formulář s prázdnými kolonkami, na maturitním je před vytištěním známek jen série a číslo. Maturitní se navíc dělá z podobného papíru jako bankovky. Když ho prosvítí světlo, ukáže se znak lipových listů.

Na některých školách učitelé rozdávali vysvědčení naposledy

Dětí je ale čím dál míň, a tak se školy zavírají. Loni jich ubylo bezmála 40 a další budou následovat v letošním roce. Téměř po 100 letech se například ruší škola v pražské Plzeňské ulici. Na budově proto dnes vlála i černá vlajka a děti šly pro vysvědčení do své třídy naposledy. Praha 5 školu ruší, protože do ní chodilo málo dětí. Bojovali za ni učitelé i rodiče, nic ale nepomohlo. V bezprostředním okolí školy jsou totiž další čtyři. Radnice ale chce, aby budova sloužila vzdělávání dál, hledá se proto nájemce, který si ji opraví.

Vysvědčení tématem Událostí (zdroj: ČT24)