Opozice opět slavila úspěch, na restituce dojde až v červenci

Praha – Hlavním bodem dnešní schůze poslanců byly opět církevní restituce. Opozice má ale k návrhu dlouhodobě výhrady a klíčové hlasování od začátku červnové schůze úspěšně odsouvá, což se ji podařilo i dnes, kdy se mohlo o návrhu hlasovat do 14:00. Koalici se sice nejdřív podařilo přehlasovat návrh, aby se o restitucích jednalo až v září, ČSSD však obstrukcemi dosáhla svého. O předlože se totiž bude hlasovat až na červencové schůzi dolní komory a po očekávaném senátním vetu se sněmovna k restitucím znovu dostane až po prázdninách.

Dnes se k levici při hlasování o odkladu restitucí přidaly i Věci veřejné. Hlasování předcházela desetiminutová přestávka na jednání poslaneckého klubu ODS, což opozice pokládala za porušení zákona o jednacím řádu sněmovny s cílem umožnit koalici sešikovat její řady v jednacím sále. Pro odklad bylo nakonec 66 poslanců, proti 71 ze 137 přítomných členů dolní komory.

Opozice zpochybňuje rozsah vydávaného majetku i výši náhrad, které chce ČSSD spolu s Věcmi veřejnými zrušit. Vadí jí i osvobození od daní: „Trváme na tom, aby církve nebyly osvobozeny od daní tam, kde majetek získají od státu, a myslíme si, že pokud ten majetek chtějí, tak by jej měly využívat, a pokud ho využívat nechtějí a chtějí ho prodávat, tak by ho vůbec neměly získat,“ uvedl na tiskové konferenci poslanec Jeroným Tejc.

Brífink sociální demokracie (zdroj: ČT24)

ČSSD chtěla podle jeho slov odklad, aby mohla jednat s koaličním partnery o změnách, které sociální demokraté požadují. Lidé, kteří s restitucemi nesouhlasí, by pak podle představ ČSSD také měli o prázdninách navštívit koaliční poslance v jejich kancelářích, aby jim sdělili své námitky. Podle koalice jde ale o jasnou snahu přesunout téma restitucí až před podzimní senátní a krajské volby, kde ČSSD utrpěla aférou Davida Ratha. To ostatně pro Právo připustil i předseda strany Bohuslav Sobotka: „Spolu se zvyšováním DPH a snižováním valorizace důchodů to bude jedno ze tří důležitých celostátních témat,“ konstatuje Sobotka.

Volební průzkumy sociálním demokratům hrají do karet, dvě třetiny Čechů jsou proti navrhovanému vyrovnání. Rizika schválení tohoto zákona si je ale koalice dobře vědoma. „Téměř žádné body u veřejnosti nám to nepřidává. Myslím, že ty průzkumy veřejného mínění čteme všichni a je evidentně vidět, že to populární věc není. Přesto si myslíme, že je to třeba udělat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09):

„Jestliže někdo říká, že je to špatné řešení – dobrá, ale bylo tady 20 let, kdy byl prostor pro všechny strany, že se mohly podílet a mohly seskládat tento návrh zákona podle své vlastní představy. “

Vládní návrh počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.