Vojáci ve Vyškově se pomalu chystají na Afghánistán

Vyškov - Poslední hodiny výcviku zažívají dvě jednotky vojáků ve výcvikovém středisku ve Vyškově, kde se připravují na misi v Afghánistánu. Vojáci trénují především taktické postupy v situacích, do nichž by se mohli během mise dostat. Během půlroční mise v provincii Logar bude jejich úkolem postarat se o bezpečnost civilních odborníků, kteří pomáhají s obnovou země.

Několikadenní cvičení s názvem Messenger 2012 má dvě jednotky vojáků připravit na situace, které by během nasazení v Afghánistánu mohly nastat. „Důraz je kladen na systém řízení a velení jednotky, komunikaci s nadřízeným a koaličními jednotkami, spolupráci s civilním obyvatelstvem a civilní částí PRT, afghánskými ozbrojenými silami,“ uvedla mluvčí Vojenské akademie Vyškov Monika Nováková.

Nadporučík Jiří patří k té polovině nasazených vojáků, která do Afghánistánu pojede vůbec poprvé. A rovnou jako velitel čety. „Pro každého vojáka je to určitým způsobem výzva – poznat něco nového, jinou zemi a kulturu. Uvidíme, co mě a moji jednotku čeká,“ uvedl Jiří s tím, že na misi odjíždí se zdravou mírou obav. „Každý voják ale musí umět tento strach potlačit v potřebný moment,“ dodal.

Jeho kolega, tiskový a informační důstojník Jindřich Plescher, už v Afghánistánu před třemi lety byl. Odjíždí tam s vědomím toho, že bezpečnostní situace není příliš dobrá. „Kdo se nebojí, s tím bych se bál do operace jet,“ popsal Plescher. Oba muži se shodují, že ačkoliv je rodina podporuje, má o ně obavy. „Pro rodinu je to samozřejmě složitější než pro mě. Ví, jaké to je, když jsem půl roku pryč,“ řekl Plescher. 

Velitel čety Jiří

„Hlavním cílem je vrátit se s celou naší jednotkou, nabrat nové zkušenosti a zažít něco nového.“ 

Pro desátou jednotku provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) je tento výcvik posledním na území republiky a před vlastním nasazením v zahraniční misi. Naopak pro příslušníky pěší roty bylo cvičení spíše udržovací.

V Afghánistánu působí přes 600 českých vojáků. Vláda nedávno schválila podobu zapojení české armády do zahraničních misí pro nadcházející dva roky. V Afghánistánu bude příští rok působit až 539 českých vojáků, v roce 2014 nejvýše 340. Na počátku příštího roku se z afghánské provincie Lógar začne stahovat PRT, který tam působí od roku 2008.