Romští intelektuálové založili krizový štáb - ten má změnit pohled na Romy

Praha – Skupina romských studentů a intelektuálů založila svůj „krizový štáb“, který chce usilovat o zlepšení pohledu většinové společnosti na Romy a přístupu k nim. Sdružení zatím tvoří asi 160 členů a chce se stát partnerem pro radnice i další instituce. „Chceme se aktivně podílet na změně ve společnosti, jsme ochotni věnovat svůj volný čas a pomoci předejít eskalaci situace,“ uvedl krizový štáb v tiskovém prohlášení.

Mladé Romy přiměl k aktivitě případ, který se stal na Slovensku. V Hurbanovu strážník zastřelil tři Romy a další dva členy romské rodiny postřelil. Příčiny policie zatím nezná, nepotvrdila ani rasový motiv. 

Jeden z členů krizového štábu David Tišer zmínil i případ z Břeclavi, kde si 15letý chlapec vymyslel napadení skupinou Romů – přitom se zranil sám. Po zveřejnění případu pak vrostlo napětí mezi Romy a ostatními obyvateli Břeclavi. Podle Tišera břeclavská kauza v pár dnech „výrazně poškodila mnohaletou práci všech, kteří se snaží o začleňování Romů“.   

V Česku by mohlo podle odhadů být kolem čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich žije v takzvaných ghettech, která se podle štábu stávají terčem nenávisti. Skupina Romů píše o „nátlaku pravicových extremistů a 'přizpůsobivých' občanů“. Kritizuje také přístup médií. „Doposud jen trpně snášíme vše, co se kolem děje. To se týká jak Romů žijících v ghettech, tak i ostatních - řekněme 'neviditelných' Romů,“ uvedl štáb v prohlášení. Podle něj čeští politici k rasově motivovaným činům mlčí a rasistické chování neodsuzují.