Investor postavil halu vedle věznice. 200 odsouzených balí belgickou čokoládu

V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou otevírají novou výrobní halu, která se začala stavět loni na podzim. Pracovat v ní může 200 odsouzených žen a 40 civilních zaměstnanců. Náplní práce bude balení čokolád a cukrovinek významných belgických značek, které se distribuují do celého světa.

Odsouzené ženy pracují ve výrobní hale Levimo belgické společnosti Lion Products. Hala navazuje přímo na areál věznice. Jde o první projekt svého druhu v České republice, kde se prolíná zájem Vězeňské služby a soukromého investora.

Z věznice je zajištěný přímý vstup do haly koridorem, který by měl být hotový koncem letošního roku. „Hala je v podstatě malá věznice s plným střežením,“ uvedla ředitelka věznice Gabriela Slováková. Zatím v hale pracuje 200 odsouzených ve dvou směnách, v budoucnu jich lze zaměstnat až 254.

Pokud projeví zájem a získají potravinářský průkaz, mohou zde proto pracovat i ženy odsouzené za závažnou trestnou činnost, které nemohou za prací ven z věznice. Stavba včetně zázemí pro vězeňskou službu a oplocení areálu byla navíc financovaná pouze z prostředků soukromého investora.

V Česku pracuje 50 procent vězňů

Další podobný projekt se připravuje například v Plzni nebo v Rapoticích na Třebíčsku „Budování výrobních hal navazujících na věznice případně haly jako součást věznic je přesně to, kam by se vězeňská služba měla v otázce zaměstnávání vězňů posouvat,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Výrobní hala Levimo u světelské věznice
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

V Česku je nyní kolem 22 000 vězňů. Podle Dohnala pracuje asi padesát procent z nich. „Světlá nad Sázavou je do jisté míry výjimkou. Průměrná zaměstnanost je zde 70 procent,“ řekl České televizi.

Sto procent vězňů nikdy pracovat nebude

Ženy dojíždějí například do Kosteleckých uzenin, dřevozpracující firmy v Jitkově nebo do firmy Jipocar u Jihlavy, kde mimo jiné obsluhují mycí linky. Více než sto žen už je zaměstnáno i v humpoleckém závodě belgické firmy Lion Products.

Stoprocentní zaměstnanosti vězňů ale dosáhnout nelze. Většina sice pracovat chce, všichni ale do práce chodit nemůžou. „Někteří jsou nemocní, jiní agresivní,“ poznamenal ředitel vězeňské služby s tím, že optimální zaměstnanost by se měla pohybovat kolem 80 procent.