Výměny implantátů PIP provázejí stížnosti na nemocnice

Praha – Některé ženy s vadnými prsními implantáty PIP si stěžují na praktiky nemocnic při jejich výměnách. Například pražská vinohradská nemocnice výměny implantátu dokonce podmiňuje tím, že se pacientky musejí vzdát nároku na náhradu škody.

Paní Viera Mikšátková dostala problematické implantáty PIP při rekonstrukční operaci v pražské vinohradské nemocnici před pěty lety. Po kontrole si je na doporučení lékařů šla v červnu nechat vyměnit, zákrok jí platila pojišťovna. Hned na příjmu ale měla podepsat dohodu, ve které si nemocnice provedení operace podmiňuje tím, že se pacientka nebude domáhat náhrady škody - na zdraví, ztráty výdělku nebo nemajetkové újmy. Paní Mikšátková se zdráhala dohodu podepsat. „Na to vyšla paní primářka a ptala se mě, proč to nechci podepsat, že všechny klientky, který tam byly, to podepsaly bez problémů,“ tvrdí paní Mikšátková.

Kvůli strachu ze ztráty termínu operace nakonec podepsala. Nemocnice dohody brání, k výrokům primářky se nechce vyjadřovat. „V případě této pacientky nemocnice nepochybila. Dohoda se dává pacientkám k podpisu pro případ, že by si některá chtěla stěžovat na původní implantát firmy PIP, který nemocnice pacientkám nyní mění,“ řekl k tomu mluvčí FN Lukáš Matýsek. „Není možné, aby nemocnice podmínila provedení operace tím, že se pacient vzdá nároku na nahrazení škody, kterou mu předtím nemocnice způsobila,“ domnívá se ale právník Ondřej Dostál. „Kdyby nemocnice nutila pacientky se vzdát předem odpovědnosti, nejen, že to je nemorální, ale myslím, že by ani ta dohoda nebyla platná,“ tvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Skandál s vadnými PIP implantáty vypukl vloni v prosinci ve Francii, kdy se zjistilo, že některé obsahovaly namísto zdravotního průmyslový silikon. Potenciální vadné kusy dostaly desetitisíce žen na světě. Prsní implantáty se nově dostaly i do hledáčku Evropského parlamentu. Ten chce v členských zemích zavést jejich navzájem propojené registry, pravidla odškodnění a přísnější kontroly.

V České republice má vadné prsní PIP implantáty celkem dva tisíce žen. Zhruba pět stovek z nich dostalo implantáty ze zdravotních důvodů, a proto jim je zaplatila zdravotní pojišťovna. Tyto pacientky zatím mají opakované operace zdarma. Cena jedné operace v případě výměny jednoho prsního implantátu je zhruba 18 tisíc korun. Z toho osm tisíc dají pacientky za implantát a deset tisíc za operaci.

Nejvíce vadných prsních implantátů voperovali lékaři ve Velké Británii, kde je dostalo čtyřicet tisíc žen. Ve Francii pak nosí tyto implantáty zhruba 30 000 žen. V těchto zemích už zažalovaly nemocnice stovky pacientek. Podle Hegera se na žaloby budou muset připravit i české nemocnice. „Tím, že ten implantát byl voperován v konkrétním zdravotnickém zařízení, tak pokud by z něj pacientka utrpěla škodu, může jí uplatňovat na tom zdravotnickém zařízení, pokud to už není promlčeno,“ dodal Heger s tím, že na implantáty se ale vztahuje daleko delší záruční doba než klasické dva roky. Některé ženy pracují s právníky na podání společné žaloby. Patnáct pacientek už tak hodlá učinit do konce prázdnin.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)