V kauzách Nečasové jsou připraveny další obžaloby, řekl Šlachta

V trestních kauzách kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové), které odstartoval zásah na Úřadu vlády v roce 2013, padnou další obžaloby. V Otázkách Václava Moravce to uvedl odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Právě pod jeho velením se zásah uskutečnil. O oprávněnosti zásahu, který vedl až k pádu tehdejší vlády Petra Nečase a patří k nejkontroverzněji vnímaným akcím útvaru, je prý dodnes přesvědčený, byť vyšetřování v několika liniích trvá velmi dlouho.

„Další věci jdou k soudu, obžaloby jsou připravené. Rozsah zajištěných materiálů, které se musely dokončit… Bylo to obsahově velice náročné pro naše lidi, kteří je zpracovávali,“ uvedl Šlachta.

K rozsudku odvolacího soudu, který před několika dny znovu osvobodil tehdejší asistentku a milenku a pozdější Nečasovu manželku Janu a tři bývalé zpravodajce, uvedl, že s takovým rozsudkem nepočítal. Obžaloba se týkala zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) ke sledování tehdejší manželky premiéra Nečase. Spolu s Janou Nečasovou byli obžalováni i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a bývalý zpravodajec VZ Jan Pohůnek.

„Nepočítal jsem s tím. Je to nezávislý soud, který konal, bude další kolo. Ukazuji na tom, jak je složité trestní řízení tady na té kauze. Není naprostý konec té kauzy a samozřejmě se pořád jede dál, další obžaloby jsou připravené,“ uvedl. Další z věcí, které se v souvislosti s policejním zásahem před třemi lety řeší, je také velké množství zabavených peněz a zlata.

„Myslím, že odpověď přijde velmi brzy. I pro veřejnost,“ uvedl Šlachta s tím, že policie ví, komu zabavené zlato i peníze patří. Věří, že případ bude dotažen do konce i po reorganizaci policie. „I přísliby pana ministra (vnitra Milana Chovance), pana (policejního) prezidenta (Tomáše Tuhého) i pana náměstka (Zdeňka) Laubeho jsou,“ uvedl.

Šlachta: Délka vyšetřování mě samotného netěší (zdroj: ČT24)