Hasiči celý den likvidovali požár textilky v Olomouci

Hasiči se od noci na sobotu potýkali s požárem velkého skladu textilu v Olomouci. Škoda, kterou plameny způsobily, byla předběžně vyčíslena na 40 milionů Kč, sdělil krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Hala byla naplněna balíky s textilem. Na místě zasahovalo 12 jednotek s celkem asi 90 hasiči.

„Situace se pomalu uklidňuje, jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů postupně opouštějí událost a vrací se na své základny. Na místě do nedělního rána zůstane jednotka profesionálních hasičů z Olomouce s jednou cisternou a jednotka dobrovolných hasičů z Třebčína, které budou střežit požářiště,“ uvedla Hacsiková s tím, že o dalším postupu prací bude rozhodnuto v neděli.

Uvnitř zasaženého objektu se nacházelo deset tlakových lahví, které hasiči vynesli ven. Vodu na hašení vozili cisternami z nedaleké ulice. Zasažené objekty prohořívaly a postupně se v nich propadaly stropy a řítily obvodové zdi. Hasiči dostali plameny pod kontrolu zhruba za pět hodin po oznámení události, na místě stále probíhají likvidační práce.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Hasiči a pracovníci spacializované chemické laboratoře kontrolovali, jestli dým neznečistil ovzduší. „Můžeme uklidnit občany přilehlých částí města, protože nebyly překročeny škodlivé limity v ovzduší u žádné z měřených látek,“ dodala Hacsiková. 

Ohledání požářiště vyšetřovateli by mělo být možné po jeho vychladnutí v pondělí. „Náš vyšetřovatel si vyžádal spolupráci expertů z Technického ústavu požární ochrany v Praze, kteří budou zjišťovat, co stojí za příčinou vzniku požáru,“ uzavřela Hacsiková.