IZIP chce po ministerstvu 27,5 milionu za zmařenou investici

Praha - IZIP žádá po ministerstvu zdravotnictví 27,5 milionu za zmařenou investici, kterou firma vložila do mezinárodního projektu epSOS. Důvodem je vypovězení smluv na provozování systému elektronických zdravotních knížek. Stát vyplacení peněz odmítá. Informoval o tom deník Insider. K zaplacení vyzval dopisem ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) šéf IZIPu Jiří Pašek.

Podle Paška se Heger dohodl s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a poté bylo veřejně oznámeno, že projekt IZIP skončí. „Takový postup je velmi zvláštní, uvážíme-li, že v evropském systému epSOS koordinuje systémy elektronického zdravotnictví více než dvacet zemí,“ píše podle serveru Pašek.

Resort ale nic platit nehodlá. Žádost považuje za neopodstatněnou, protože faktické propojení systému prý ještě nefunguje. „IZIP v ČR nepředstavuje elektronické zdravotnictví, ale pouze jeden z mnoha projektů. Tento konkrétní podprojekt byl financován pouze VZP. Zastavení IZIPu v žádném případě neovlivní rozvoj eHealth v ČR. Naopak, jeho pozastavení umožní rozvoj všem subjektům a umožní funkční propojení již stávajících systémů, namísto budováni gigantických datových úložišť, která jsou v praxi velmi těžko a složitě využitelná,“ reagoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

S ukončením sporného projektu elektronických zdravotních knížek ale zásadně nesouhlasí i menšinový akcionář IZIPu. České televizi se podařilo získat dopis, ve kterém vlastník 49 procent akcií, firma eHI eHealth International, označuje zastavení projektu za nezákonné. Někteří členové správní rady VZP proto už dříve řekli, že se obávají mezinárodní arbitráže.

Advokát Thomas Ladner zatupující firmu eHI eHealth International serveru Aktuálně.cz řekl, že VZP postupovala nezákonně, když rozhodla o vypovězení smluv. Správní radě pojišťovny vyčítá mimo jiné to, že o vypovězení rozhodla, aniž znala výsledky pilotních projektů ve dvou krajích. Proti vypovězení smluv dřív, než budou vyhodnoceny pilotní projekty, byli ve správní radě zástupci za ČSSD. Před hlasováním správní rady o tomto bodu proto tehdy z jednání odešli.

Pilotní projekty: IZIP funguje bezchybně a je samofinancovatelný

Podle dílčích výsledků pilotních projektů v krajích funguje IZIP bezchybně a je možné do něj zapisovat ze všech informačních systémů užívaných v českém zdravotnictví. Číst z něj mohou zdravotníci i pacienti, je i samofinancovatelný. Nemocnic, lékáren i lékařů, kteří se do něj zapojili, přibývalo až do 10. května, kdy se premiér a ministr zdravotnictví dohodli, že VZP z projektu odejde. Vyplývá to ze zprávy Všeobecné zdravotní pojišťovny.

V pilotních krajích Karlovarském a Vysočina se podle zprávy VZP podařilo zapojit 100 procent nemocnic a záchranných služeb, asi 40 procent praktiků a 56 procent lékáren. Za rok by ekonomická úspora v krajích při léčbě pacienta byla 205,2 milionu korun, zkrácení pracovní neschopnosti díky efektivnější léčbě by navýšilo příjmy VZP o 82,5 milionu a na zbytečném předepisování léků by ušetřila 7,5 milionu.