Cermatu hrozí kvůli maturitním slohům žaloby

Praha - Firmě Cermat, která má na starosti státní maturity, hrozí žaloby od rodičů, jejichž děti neuspěly u zkoušky ze slohové práce. Zatím se proti hodnocení písemné části státních maturit z češtiny odvolalo tři a půl tisíce studentů. Cermat má na vyřešení stížností lhůtu třicet dní. Mnohým studentům tak hrozí, že nestihnou přijímací zkoušky na vysoké školy.

Rodiče si stěžují, že jejich děti hrály během maturit úlohu pokusných králíků. Testovánní jejich znalostí nechtějí nechat bez odpovědi. „Je hodně rozčílených rodičů, kteří uvažují o soudní žalobě,“ potvrzuje tiskový mluvčí společnosti EDUin Tomáš Feřtek.

Maturita je zřejmě nejdůležitější zkouškou v životě dětí. Jde o nejkomplexnější a největší test znalostí, který je mnohdy čeká. Každý rok ji skládá na sto tisíc středoškoláků, jen v letošním roce se proti jedné z jejích částí - matematice nebo slohové práci - odvolalo už 20 procent studentů. „Letos ta státní maturita jednoznačně škodila a smutné je, že škodila hlavně kvalitním studentům,“ dodává Feřtek.

Přes tři tisíce studentů má teď obavy, jestli budou moci dělat přijímací zkoušky na vysoké školy. Hrozí totiž, že jejich odvolání Cermat včas nevyřeší. „Bylo mi řečeno, že termíny, ve kterých má dcera přijímací zkoušky, kde požadují maturitní vysvědčení, nebude možné dodržet, protože doba na vyřízení je třicet dní a nic nebude upřednostňováno,“ říká matka jedné z maturantek.

Kraje, které jsou zřizovateli středních škol, nyní řeší jednu stížnost za druhou. Například na pražský magistrát jich přišlo 900. Zhruba 95 procent se týká právě slohových prací. Ministerstvo školství nechce odvolávání studentů komentovat. Jestli změní podmínky zpětného hodnocení testů, tak zatím jasné není.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)