Slovák se přiznal, že obtěžoval dalších deset chlapců

Hradec Králové - Třiačtyřicetiletý Slovák obviněný ze znásilnění a vraždy devítiletého Jakuba Šimánka se přiznal, že sexuálně obtěžoval dalších deset chlapců, dva v Olomouci a osm v Havlíčkově Brodě. Vyšetřování případu také nasvědčuje tomu, že k vraždě došlo na místě, kde bylo tělo chlapce nalezeno.

Slovák se přiznal, že dalších deset chlapců osahával na přirození. V minulých měsících se pohyboval v Moravskoslezském kraji, na Vysočině a ve středních a východních Čechách. Používal podobný způsob navázání kontaktu s dětmi jako v Havlíčkově Brodě, kdy si malé chlapce nejprve vyhlížel a poté je oslovil.

Policie znovu prosí případné svědky, kteří si všimli pohybu obviněného dělníka a malého Jakuba 4. května v odpoledních hodinách v Havlíčkově Brodě, aby se ozvali nejbližší policejní služebně. Vyzývá také, aby se lidé ozvali, mají-li podezření, že se jejich dítě s třiačtyřicetiletým Slovákem setkalo.

Policistům chybí podrobnosti

Jakub odešel dobrovolně s obviněným dělníkem směrem k místu vraždy u železničního náspu poblíže Papšíkova. „S největší pravděpodobností šli společně a žádného násilí po cestě nebylo třeba,“ řekl vyšetřovatel Ivo Kolda. Vyšetřovatelé zatím neřekli, pod jakou záminkou tam Jakuba Slovák vylákal.

Chybí jim také informace o pohybu dvojice směrem z města. Detektivové v ubytovně, kde údajně třiačtyřicetiletý dělník Jakuba zneužil, zajistili několik předmětů. „Jsou teď na expertize. Vražedná zbraň mezi nimi není,“ sdělila mluvčí východočeské policie Iva Marková.

Po devítiletém Jakubovi pátrala policie měsíc. Slováka podezřívá, že chlapce znásilnil a poté usmrtil ještě ten den, kdy se ztratil z dětského hřiště. Odtud si Jakuba odvedl na nedalekou ubytovnu pod záminkou ukázky počítačových her. Svůj čin policistům popsal a ukázal i místo, kde ukryl chlapcovo tělo. V průběhu několika dní budou známy oficiální výsledky pitvy.