Šlachta ani Komárek před poslanci nepromluví, výbor neschválil program

Bezpečnostní výbor ve sněmovně sice začal projednávat okolnosti policejní reogranizace, poslanci ale neschválili program. Na jednání přitom dorazil i končící ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek, kteří chtěli přednést informace o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí a o okolnostech reorganizace elitních policejních útvarů. Členové výboru nesouhlasili ani s debatou o zřízení parlamentní vyšetřovací komise. Sám Šlachta komentoval jednání výboru s tím, že je to pro něj zklamání a velká zkušenost.

Mimořádnou schůzi bezpečnostního výboru svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz (S.cz/ANO) na žádost představitelů ÚOOZ. Jenže už to vyvolalo koaliční přestřelku, předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) si po svolání schůze stěžoval, že ji Schwarz svolal za jeho zády. Právě proto ČSSD upozorňovala, že by nemusel být schválen program jednání.  

Nakonec pro návrh programu hlasovalo sedm z 15 členů výboru. Proti byli tři a čtyři se hlasování zdrželi. Jeden ze členů pak vůbec nehlasoval. 

„Nemám co říct. Vždyť jste to viděli sami, fakt velká zkušenost pro policejního důstojníka,“ komentoval Šlachta rozčileně před novináři. Dodal, že informace, které chtěl poslancům předat spolu s kolegou Jiřím Komárkem, je připraven sdělit parlamentní vyšetřovací komisi.

Vedle Šlachty a Komárka na jednání dorazil i olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan. V přeplněné místnosti seděli kromě členů výboru i hosté z řad politiků, například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nepřišel, zastupoval ho náměstek Jiří Nováček. Přišel i šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang.  

Jurečka i Pelikán kritizují ČSSD

O zklamání mluvil také místopředseda lidovců Marian Jurečka, který byl na jednání jako host. Toho zarazilo, že někteří poslanci nejprve hlasovali pro návrh jeho stranického kolegy Ivana Gabala, podle něhož měli policisté a žalobce před poslanci vystoupit a následně se mělo debatovat o vzniku vyšetřovací komise. Pak ale podle něj stejní poslanci nehlasovali pro program schůze. „Ve mně to budí velice zajímavé otazníky, proč to někteří poslanci udělali,“ uvedl Jurečka. Podle něj klíčové hlasování neprošlo kvůli zástupcům ČSSD.

„Je to ostuda těch, kteří způsobili, že dnes tady nemohli lidé promluvit, a zejména je to ostuda sociální demokracie,“ komentoval jednání výboru ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Šéf výboru Váňa po čtvrtečním jednání uvedl, že se bezpečnostní výbor k navrhovanému tématu nesejde, prý mu to nepřísluší. „Sociální demokracie trvá na svém návrhu na zřízení vyšetřovací komise k této záležitosti, budeme v úterý na plénu sněmovny návrh předkládat,“ dodal Váňa.

Zeman vyzval k uklidnění situace

Před samotným hlasováním o programu proběhla asi 90minutová debata, která se ale nesla hlavně ve znamení slovních útoků mezi kritiky jednání výboru zejména z řad poslanců ČSSD, TOP 09 a ODS a zastánci především z hnutí ANO.

Jednání výboru také vyvolalo přestřelku na Twitteru mezi předsedou ANO a ministrem financí Andrejem Babišem a prvním místopředsedou ČSSD a ministrem vnitra Milanem Chovancem. Babiš označil  situaci za frašku: „ČSSD se spojila s ODS, TOP 09 a jednou komunistkou a spolu odmítli slyšení policistů“. „Dobře inscenované a sehrané divadlo, stejně jako na Bezpečnostní radě státu. Čeho se ČSSD bojí?,“ napsal Babiš. „Ano, fraška. V tragické režii poslance hnutí ANO za zády předsedy výboru Váni,“ odepsal mu Chovanec v narážce na okolnosti svolání výboru jeho místopředsedou za ANO Bronislavem Schwarzem.

Na jednání výboru se někteří novináři ani nevešli (zdroj: ČT24)

Ještě před jednáním výboru se ke sporům kolem reorganizace policie vyjádřil prezident Miloš Zeman, který vyzval k uklidnění sporu. Dal by přednost tomu, aby se diskuse přenesla z politické roviny na rovinu profesní a o změnách nadále jednal policejní prezident s nejvyšším státním zástupcem. Současně dala hlava státu najevo, že považuje za nepravděpodobné, že by se v případě rozpadu koalice podařilo zorganizovat předčasné volby. 

Komárek sliboval důkazy proti Tuhému

Jiří Komárek chtěl na schůzi výboru předložit důkazy, kterými by podepřel své tvrzení z počátku týdne. V pondělí řekl České televizi, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z „brutálního úniku informací“ při objasňování trestné činnosti. Na ně ovšem policejní prezident reagoval jednoznačně – v úterý podal ke Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení na Jiřího Komárka.

Nařčení vedoucího ostravské expozitury ÚOOZ jednoznačně odmítám. Zveřejněné ‚podezření‘ beru jako nebývalý účelový nátlak a pokus o dehonestaci mé osoby.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Robert Šlachta zase doufal, že poslanci vezmou informace v potaz a podpoří ho proti policejnímu prezidentovi. Šéf ÚOOZ, který v předminulém týdnu ohlásil rezignaci k 1. červenci, sliboval, že by mohl „v kontextu podat celkový obraz toho, co se mohlo dít a co mohlo vést k reorganizaci“.

Po jednání výboru zdůraznil, že nemíní svojí rezignaci stáhnout: „Nemám proč ji stáhnout. Ta reorganizace už je v běhu. Já od policie odcházím jenom a pouze proto, že je tato reorganizace,“ prohlásil Šlachta. 

Koaliční krize nehoří, ale stále doutná

Šlachta svou rezignací reagoval na reorganizaci policie, při které mají být stávající ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) zastřešeny národní centrálou boje proti organizovanému zločinu. Proti se nepostavil pouze Robert Šlachta, nýbrž i státní zástupci v čele s Pavlem Zemanem a také druhé nejsilnější parlamentní uskupení – hnutí ANO.

Vicepremiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán dokonce hrozili vypovězením koalice resp. rezignací, k tomu však nedošlo ani poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Tuhého návrh podepsal.

Koalice se v úterý sešla, aby jednala o revizi koaliční smlouvy. Výsledkem nebyly žádné závratné změny. Roztržka mezi stranami nicméně ještě úplně u konce není. Pokračuje například spor o to, zda k policejním problémům svolat další jednání Bezpečnostní rady státu, jak požadují ANO a KDU-ČSL, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se tomu ale brání.