Šlachta se s Babišem hojně setkával, odhaduje dlouholetý pracovník BIS "Čuňas" Stárek

"Čuňas" Stárek v Interview ČT24: O Šlachtovi spekuluji, mám ale léta praxe u BIS (zdroj: ČT24)

Zemětřesení, které způsobila snaha policejního prezidenta Tomáše Tuhého reorganizovat policii, není žádné překvapení. Čas od času se něco takového děje. Ačkoli ve sporu s odcházejícím šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou, kterého podporuje hnutí ANO, není nikdo dobrý, nebo zlý, více nedostatků je na straně Šlachty, který se s předsedou hnutí Andrejem Babišem setkával. Alespoň si to myslí disident, publicista, bývalý zaměstnanec BIS a kandidát ODS do Senátu na Praze 6 František „Čuňas“ Stárek (nestr. za ODS).

Policie může někomu pomoci a někoho zkoupat. Metodika práce složek, které zpracovávají organizovaný zločin a to, co prorůstá s ekonomikou, je taková, že si najdou partu zabývající se jedním druhem kriminality a ta se stane jejich informátory. Řeknou jim všechno na svoji konkurenci. Zavřou konkurenci a zase na partu, která jim to řekla, si seženou informace odjinud a zavřou i je. Takhle se to střídá. No, a když má někdo politické krytí, tak na něj jednoduše nedojde řada.
František "Čuňas" Stárek
bývalý pracovník BIS a kandidát do Senátu za ODS

„Není tady padouch ani hrdina. Nelze jednoznačně říct, kdo je ten správný a kdo ten špatný. Na obou stranách jsou podle mého názoru nějaké nedostatky. V tomhle případě si tedy myslím, že je to daleko více na straně pana Šlachty, který patrně, jak je i cítit z jeho interview pro časopis Reportér, byl s panem Babišem velmi úzce spjat,“ odhaduje Stárek.

Usuzuje podle toho, že v rozhovoru pro časopis Reportér říká šéf ÚOOZ, že s Babišem prováděl schůzkovou činnost. „My, kdo známe špionsko-policejní žargon, víme, že schůzková činnost je dobrovolná a utajená. Jde o setkávání mezi řídícím orgánem a jeho agentem, tedy jeho špiclem. A tohle když pan Šlachta prohlásil, tak se de facto uřekl, že s panem Babišem tento vztah měl. Schůzková činnost je dlouhotrvající vztah. Řídící orgány si s agentem vytvoří nějaký vztah, jestli je hraný, nebo není, je druhá věc,“ komentuje možné pozadí sporů v policii kandidát do Senátu za ODS.

Slova o úniku informací jsou msta vůči Tuhému

Otevřeně přiznává, že se pouze dohaduje na základě veřejně dostupných informací. „Všechno, co vám říkám, jsou spekulace, ale opřené o 17 let práce v tajných službách,“ podotkl v Interview ČT24. Slova šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka, který v médiích obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací, podle Františka Stárka v médiích vůbec nemají co dělat.

„Pokud tyto informace mají a zdá se jim zaujatá i GIBS, mají státní zastupitelství. Obzvláště olomoucké zastupitelství není nijak mentálně nastaveno proti ÚOOZ, tak proč s tím nejdou na patřičná místa,“ podivil se Stárek. Podle jeho mínění jde o projev msty a hru vabank.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bezpečnostní výbor nemá co řešit něčí podezření

Nicméně podotýká, že reorganizaci policie měli policejní prezident a ministr vnitra předložit poslancům branně bezpečnostního výboru. „K tomu tento výbor je daleko více, než aby k němu někdo chodil s nějakými podezřeními. Na to máme státní zastupitelství. Nevím, proč pan Šlachta a jeho spolupracovníci chtějí vyvolat jednání výboru kvůli svým podezřením, to mi připadá naprosto irelevantní,“ vrtí hlavou bývalý dlouholetý pracovník české tajné služby.

Výbor svolal na čtvrtek jeho místopředseda Bronislav Schwarz (ANO) s tím, že odcházející ředitel ÚOOZ Robert Šlachta chce poslance seznámit s možnými vazbami policejních špiček na podsvětí. „Beru to jako poslední instanci. Důvěra je pouze v tento orgán,“ řekl Šlachta, který chce poslancům odhalit kontext, v němž dochází k reorganizaci elitních policejních útvarů.

  • se narodil v Plzni v roce 1952. Jeho rodina si prošla perzekucemi komunistického režimu. V 70. letech patřil k formujícímu se undergroundu, kde dostal přezdívku Čuňas. V případu s The Plastic People of the Universe byl souzen a strávil půl roku ve vazbě. Podepsal Chartu 77, jejímž aktivitám se také věnoval. V únoru 1989 byl znovu zatčen a společně s manželkou Ivou Vojtkovou odsouzen v jednom z posledních politických procesů v Československu. Po sametové revoluci se podílel na ustavování Občanského fóra. Od dubna 1990 do května 2007 pracoval v Bezpečnostní informační službě. Od roku 2008 pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů. Ve volbách do Senátu PČR v roce 2016 kandiduje jako nestraník za ODS v obvodu č. 25 – Praha 6.
  • (zdroj: Wikipedie)