Bezpečnostní radu do živého vyšetřování zatahovat nehodlám, stojí si za svým Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka odmítl snahy zatahovat Bezpečnostní radu státu do živého policejního vyšetřování. Není tu od toho, aby nahrazovala policejní šetření, dodal s tím, že ji svolá až na řádný červencový termín, a ne dříve. Zneužívání policie v politickém boji je podle ministerského předsedy nepřípustné. Poslancům ČSSD se také nelíbí, jak místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz (ANO) svolal  jednání výboru. Chtějí vyslyšet opozici a iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla spory v policii zabývat.

Schwarz svolal na čtvrtek zasedání výboru kvůli situaci v policii. Podle hlavy výboru, sociálního demokrata Romana Váni, tím Babišovo hnutí konflikt jen dál eskaluje. Odcházející ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta chce poslance seznámit s možnými vazbami policejních špiček na podsvětí.

Zájem vystoupit před poslanci z bezpečnostního výboru vyjádřil policejní plukovník Šlachta v rozhovoru pro Českou televizi. Na uzavřeném jednání chce upozornit na možné propojení policejních špiček a lidí z podsvětí – a upozornit tak na další aspekty reorganizace elitních policejních útvarů, kvůli které na konci měsíce odchází do civilu.

Události ČT: Politická roztržka kvůli policii se přenáší do sněmovního výboru (zdroj: ČT24)

„Beru to jako poslední instanci. Důvěra je pouze v tento orgán,“ řekl s tím, že chce poslance seznámit s informacemi, „které by měly být probrány a které by měly být v kontextu s reorganizací, která se v současné době spustila. Mohli bychom v kontextu podat celkový obraz toho, co se mohlo dít a co mohlo vést k této reorganizaci.“

Přestavbu celorepublikových útvarů představilo policejní prezidium v půlce měsíce; Šlachtův ÚOOZ a protikorupční policie přejdou v půli prázdnin pod novou střechu národní centrály pro boj s organizovaným zločinem. Podle šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka je cílem reorganizace jeho útvar „rozprášit“ a Šlachtu „odstavit“. Doklady o tom chce přednést před poslanci – a nyní on i Šlachta dostávají příležitost.

Šlachta, Ištvan, Komárek. 23. června, 16:00

Jednání sněmovního výboru iniciuje jeho vedení. Protože je předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) do konce týdne na služební cestě v Makedonii, svolal zasedání na žádost poslanců jeho místopředseda a člen hnutí ANO Bronislav Schwarz. Kvůli policii by se měli sejít ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne.

Bez svolání výboru vznikalo nebezpečí, že by viselo ve vzduchu závažné a nekonkretizované obvinění. Situaci by to jedině vyhrotilo.
Robert Pelikán

„Obdržel jsem písemnou výzvu členů, abych svolal výbor pro bezpečnost, jelikož je zajímá dění v policii,“ oznámil na tiskové konferenci Schwarz. „Vzhledem k tomu, co se v poslední době děje, musíme situaci řešit velice rychle. Pozval jsem plukovníka Šlachtu, plukovníka Komárka a vrchního státního zástupce pana doktora Ištvana, aby se vyjádřili. Měli bychom se dozvědět, co je ve věci a kde je pravda.“

Na rozdíl od Šlachty ale Schwarz nemluví o tom, že by jednání mělo být uzavřené, vzhledem ke vznešeným obviněním ho naopak hodlá zahájit jako veřejné (tedy s přístupem médií) a byl by rád, kdyby bylo veřejné po celou dobu. 

Šéf výboru z ČSSD: ANO situaci eskaluje

ANO se ve svolání výboru opírá o to, že zájem na tom neměli jen jeho straníci, ale i poslanci z KSČM, KDU-ČSL a Úsvitu. Podle předsedy výboru Romana Váni tím ale hnutí dál eskaluje situaci kolem policejní reorganizace. 

„Formálně samozřejmě místopředseda může svolat výbor, ale slušností by bylo se s panem předsedou domluvit,“ řekl Právu z Makedonie. „Je zřejmé, že pan Schwarz jedná na základě instrukcí pana Babiše a hnutí ANO. Je to svolané tak, aby se toho předseda nemohl zúčastnit.“

Váňa rovněž uvedl, že se členové výboru domlouvali na „policejním“ sezení, které by proběhlo zkraje příštího týdne. „Pokud tuto informaci členové výboru budou mít k dispozici, nemusí schválit program,“ cituje Váňu Právo.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se už v pondělí nechal slyšet, že je i s vedením policie připraven se výboru zúčastnit. „Pevně doufám, že celá záležitost není jen další kolo politicko-mediálního nátlaku na vedení policie,“ dodal.

Policejní prezident Tomáš Tuhý potom požadoval, aby se jednání zúčastnili i žalobci a pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů, kontrolního orgánu policie.

ANO i KDU chtějí bezpečnostní radu ještě v červnu

Vedle toho se hraje také o další zasedání Bezpečnostní rady státu, o které mají zájem jak lidovci, tak ANO. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednání plánované na 22. června odložil na 20. července, podle předsedy křesťanských demokratů by se ale kvůli policii měli sejít ještě v tomto měsíci.

„Domníváme se, že je nutné, aby informaci o postupu reorganizace dostala i vláda. Domníváme se, že je to nezbytná podmínka pro to, abychom mohli dál s důvěrou pokračovat i v této koalici,“ prohlásil lidovecký předseda Pavel Bělobrádek.

„Stejně jako KDU-ČSL žádáme po panu premiérovi, aby toto jednání proběhlo co nejdříve. Pan předseda Babiš ráno odeslal dopis oběma koaličním partnerům, kde je žádá o svolání bezpečnostní rady,“ dodal místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Jednání rady by mohlo mít i nečekaného hosta; prezident republiky Miloš Zeman se nechal slyšet, že pokud se uskuteční v červenci, tak nevylučuje svou účast. „Dostavím se na ni, abych se pokusil poněkud zklidnit situaci,“ řekl Zeman. Zároveň poznamenal, že premiér Sobotka její zasedání svolal až na červenec právě kvůli tomu, aby se situace uklidnila.

Hlava státu ale do sporu o policejní reorganizaci vstoupí ještě dřív. Ve středu, den před jednáním výboru, se na Hradě setká jak s ministrem vnitra Chovancem, tak s předsedou ANO Andrejem Babišem, který proti policejní přestavbě vystupuje nejhlasitěji. „Den na to uspořádám tiskovou konferenci, kde vyjádřím své stanovisko,“ dodal.

ODS: Což takhle mimořádná schůze?

Výkonný výbor TOP 09 žádá předsedu vlády Bohuslava Sobotku a ministra vnitra Milana Chovance, aby využili veškeré své pravomoci  a autority k vynucení přísného dodržování zákonů a pravidel uvnitř Policie ČR.
Miroslav Kalousek

Výkonný výbor TOP 09 požaduje zřídit k policejním potyčkám vyšetřovací komisi, občanští demokraté nyní ústy svého předsedy Petra Fialy otevírají možnost, že by se policii věnovala i mimořádná schůze dolní komory.

TOP 09: Navrhujeme vyšetřovací komisi ke sporům kolem policie (zdroj: ČT24)

„Budeme to muset otevřít na plénu. Přece není možné, aby tu probíhala policejní válka. Začátkem příštího týdne před zahájením jednání sněmovny se poradíme, ale dovedu si představit i mimořádnou schůzi i mimořádné body,“ uvedl Fiala. 

Skeptičtí ke změnám jsou i komunisté. „Reorganizaci považujeme pouze za polotovar, který není dostatečně odůvodněn, je špatně připraven. V této podobě se to jeví jako likvidace obou útvarů,“ prohlásil poslanec Zdeněk Ondráček.