Kontroly svarů prodlouží odstávky dalších tří bloků v Dukovanech

V Jaderné elektrárně Dukovany se odstávky bloků protáhnou o měsíce i příští rok. Kromě kontrol svarů budou technici provádět i zkoušky zařízení, které ČEZ ještě potřebuje dokončit, aby mohl podat žádost o nové povolení provozu. To potřebuje získat pro tři ze čtyř bloků elektrárny.

Sérii kontrol rozšířili v Dukovanech v polovině loňského roku kvůli nesrovnalostem v dokumentaci svarů. Příští rok rozsáhlé kontroly skončí, avizoval mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Stávající povolení na provoz třetího a čtvrtého bloku Dukovan končí s posledním dnem roku 2017. Kontroly se zřejmě protáhnou i u dukovanského bloku číslo dvě, kterému vyprší licence už letos.

Elektrárenská společnost kvůli tomu zřejmě u bloku číslo dvě požádá Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o prodloužení stávajícího povolení, jako tomu bylo loni u bloku číslo jedna, který jediný už nové povolení k dalšímu dlouhodobému provozu má.

obrázek
Zdroj: ČT24

V důsledku odstávek se loni roční výroba elektřiny Jaderné elektrárny Dukovany snížila o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Skupina ČEZ kvůli tomu přišla o 2,5 miliardy korun. Dodávky elektřiny z Dukovan se tento rok podle Bezděka zatím drží na loňské úrovni.

Odstávky bloků se střídají

V elektrárně stojí v současnosti blok číslo tři. Zastaven byl 22. dubna a mimo provoz bude do 19. října, tedy skoro půl roku. Podobně dlouhá bude i odstávka druhého bloku, který přestane dodávat elektřinu do sítě 16. září. Podle harmonogramu firmy ČEZ by měl tento blok stát do 15. března.

První dukovanský blok bude v příštím roce odstaven od 21. ledna do 20. května. Blok číslo čtyři nebude dodávat elektřinu do sítě od 22. dubna do 19. srpna. Na déle než tři měsíce se pak zastaví blok číslo tři, a to od 5. srpna do 12. listopadu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Delší odstávka u bloku číslo jedna s novou licencí bude podle mluvčího z toho důvodu, že v něm ČEZ nechá prověřit i zbývající svary, které se už netýkají nejdůležitějších systémů. Vedle kontrol svarů čeká experty u zbývajících tří bloků Dukovan také posuzování stavu tlakových nádob reaktorů a zkoušky těsnosti hermetických prostor bloků, které se opakují po osmi letech.