Zeman v OVM: Jména neřeknu, vylučuji ale Rampulu a Grygárka

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podá ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi konkrétní návrh na nástupce Vlastimila Rampuly v čele Vrchního státního zastupitelství v Praze do konce června. Upřesnil tak v Otázkách Václava Moravce své dřívější avízo. Konkrétní představu o obsazení funkce vrchního pražského zástupce už Zeman má, odmítl ji ale sdělit. Vyloučil však dvě jména - Vlastimila Rampulu a Libora Grygárka. Připomněl také, že v budoucnosti mají v rámci změn vrchní státní zastupitelství v ČR zaniknout.

„Předpokládám, že příslušný návrh předám ministru spravedlnosti v řádu několika týdnů, na přelomu června a července nejpozději,“ uvedl Zeman v OVM. Nejvyššímu žalobci připadá taková lhůta dostatečná. „Nedomnívám se, že jestliže tato situace trvá, řekněme, rok a půl, tak týden nebo čtrnáct dní bude znamenat nějaký veliký rozdíl,“ doplnil.

Své konkrétní představy o obsazení vrchního pražského zastupitelství už Zeman má, v pořadu OVM nechtěl ale nic předesílat. Vyloučil ovšem Rampulu i jeho dlouholetého náměstka Libora Grygárka, který úřad v současnosti do příchodu Rampulova nástupce řídí. Na otázku, zda měl David Rath pravdu, když při své řeči ve sněmovně tvrdil, že případ byl přidělen ústecké státní zástupkyni Lence Bradáčové proto, aby získala ostruhy a mohla se dostat do čela vrchního zastupitelství, šéf žalobců odpověděl: „Podle mého názoru nemůže žádná pomluva nikoho diskvalifikovat… Já to vnímám jako pomluvu.“ Zdůraznil, že kauza byla Bradáčové přidělena v souladu se zákonem.

Vlastimil Rampula odmítl účast v OVM: „Děkuji za pozvání, ale považuji za vysoce neprofesionální účastnit se takové debaty v době, kdy zvažuji další právní kroky proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Proto se pořadu nezúčastním.“

Křeslo vrchního zástupce není zas tak lukrativní funkce, brzy totiž zanikne

„Do těchto pomluv (které se objevují v médiích) je potřeba si vždycky promítnout určité racio. Říci, že doktorka Bradáčová chce na vrchní zastupitelství, a proto udělala kauzu doktora Ratha a dalších obviněných, trochu kulhá, když ve věcném záměru je jasně napsáno, že vrchní státní zastupitelství se budou rušit. Pak to není žádná výhra pro člověka, který do čela vrchního státního zastupitelství nastoupí,“ připomněl nadcházející systémové kroky ve struktuře státních zastupitelství Zeman. Při výběru do křesla Rampulova nástupce tak přihlédne i k tomuto záměru. „Nechci tedy někoho, kdo by lačnil po funkci… a bude srozuměn se zánikem úřadu,“ prohlásil Zeman v OVM.

Se zrušením vrchních státních zastupitelství počítá novela zákona, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti. Nyní má návrh vláda, koaliční politici se však na něm zatím neshodli. Podle nedávného vyjádření Pospíšila by kompromis mohli najít už v červenci. Největší spory kolem novely panují právě o zrušení vrchních státních zastupitelství, dále o délku funkčního období nejvyššího státního zástupce, o stanovení působnosti nového protikorupčního útvaru či o to, kdo by měl jmenovat jeho šéfa.

Vladimír Keblúšek o situaci na Vrchním státním zastupitelství v Praze (zdroj: ČT24)