Poslanci navrhli vyznamenat veterána Klemeše či chirurga Pafka

Praha – Úplně naposled navrhovali zákonodárci prezidentovi Václavu Klausovi, komu by měl letos udělit státní vyznamenání. Příští rok už bude řády a medaile rozdávat prezident vybraný v přímé volbě. Poslanecká sněmovna doporučila celkem 27 kanditátů, mezi nimi například chirurga Pavla Pafka, bývalého hokejistu Jaroslava Holíka či válečného veterána Jaroslava Klemeše.

Stejně jako Senát poslanci navrhli posmrtně ocenit někdejšího předsedu Nejvyššího soudu a prvního českého ombudsmana Otakara Motejla. Ten by měl podle nich spolu s někdejšími politickými vězni Dagmar Šimkovou (in memoriam) a Leo Žídkem dostat Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Na Řád Bílého lva sněmovna nikoho nenominovala. Medaili Za hrdinství navrhla sněmovna udělit čtyřem lidem - válečným veteránům Jaroslavu Klemešovi, Zdeňkovi Vltavskému a Pavolu Švecovi a odbojáři Karlu Nesnídalovi. Klemeš se po smrti výsadkáře Roberta Matuly, který zemřel tuto středu, stal posledním žijícím vojákem, který se aktivně účastnil parašutistických výsadků na území Protektorátu Čechy a Morava.

Jaroslav Klemeš
Zdroj: ČT24

Medaili Za zásluhy by si prý zasloužil hokejista Jaroslav Holík a kytarista Lubomír Brabec, stejně jako dalších 17 adeptů. Patří k nim například bývalý vedoucí náboženské redakce Rádia Svobodná Evropa Karel Jaroslav Fořt a historik umění Bohumil Samek.

Nikdo ze skupiny Mašínů nebyl navržen

Stejně jako loni poslanci nominovali Šimkovou, psychologa Jaroslava Šturmu, in memoriam pak sochařku Marii Uchytilovou-Kučovou, která je spoluautorkou pomníku lidických dětí. V seznamu schválených kandidátů naopak opětovně nejsou členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

Klaus k návrhům parlamentu a vlády může, ale nemusí přihlédnout. Minulý rok si z jednatřiceti sněmovních kandidátů vybral šest osobností, které vyznamenal při příležitosti státního svátku 28. října.

Se Senátem se sněmovna shodla také na nominaci hraběnky Mathildy Nostitzové, která je patronkou zrakově postižených v České republice, poslanci i senátoři navrhli rovněž autora československého pavilonu na světové výstavě Expo 1970 Viktora Rudiše. Poslanec ČSSD Stanislav Křeček prosadil do seznamu, který schválil sněmovní organizační výbor, ještě profesora Jaroslava Malinu, scénografa a bývalého rektora Akademie múzických umění.