Šéfka ERÚ Vitásková si notovala s politiky z Úsvitu. Strašila Bruselem

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková vystoupila v úterý na debatě hnutí Úsvit – Národní Koalice a Bloku proti islamizaci, která se konala v Jihlavě. Přestože se ve svém projevu držela tématu energetiky, nezapomněla Úsvit pochválit. Hnutí Duha vytklo Vitáskové, že se jako předsedkyně apolitického úřadu spojila s jednou z politických stran.

Energetický regulační úřad pořádá ve velkých městech setkání s občany, na kterých diskutují o nových tarifech elektřiny. V Jihlavě se tato akce propojila s debatou nazvanou Jihlava, stop imigraci! s podtitulem Brusel je nám na nic, chceme ochranu hranic!, kterou organizoval Úsvit a Blok proti islamizaci. Jméno Vitáskové se objevilo na oficiálních pozvánkách mezi jmény politiků.

Vitásková sice v salonku jihlavského hotelu uprchlíky ani islám nekomentovala, chválila však politiky Úsvitu. Byl podle ní jedinou parlamentní stranou, která podporovala její úřad i ochranu drobných spotřebitelů.

S organizátory se shodla v kritice Evropské unie. „Zvěrstvo začíná v EU, s velkou podporou obnovitelných zdrojů,“ prohlásila podle Aktuálně.cz. Redaktor se jí ptal, zda se stane kandidátkou Úsvitu. Nejdříve prohlásila, že ne, až na opakovaný dotaz, zda k tomu nedojde nikdy, odpověděla „nikdy neříkej nikdy.“

Šéfce ERÚ připadá její spojení s politiky v pořádku. „Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek naši nabídku na společné vystoupení nereflektoval. Úsvit je parlamentní strana, navíc nám nabídla možnost vystoupit před více lidmi a nemusíme platit za prostory. Ničím jsem se neprovinila,“ řekla serveru Aktuálně.cz. 

Po svém vystoupení Vitásková sál opustila. Následovala krátká přestávka, která měla dva odlišné body programu oddělit. Po ní se uskutečnila politická debata s poslancem Martinem Lankem a předsedou Úsvitu Miroslavem Lidinským.