Voda ve sklepích, strom na trati. Bouřky zanechaly největší otisk ve středních Čechách

Česko opět zasáhly silné bouřky. Největší škody způsobily v podvečer ve středních Čechách, zejména na Příbramsku, ale také východně od Prahy. Hasiči zasahovali u zatopených sklepů, ale i spadlých střech. Na Benešovsku spadl pod náporem silného větru strom na železniční trať, na jiných místech padaly větve a stromy na silnice. Meteorologové vydali varování platné od čtvrtečních 15:00 do pátečních 3:00.

Středočeští hasiči večer během tří hodin zasahovali na 84 místech. V terénu bylo podle mluvčího hasičského sboru Jaroslava Gabriela 130 vozidel profesionálních i dobrovolných hasičů.

Mezi lokalitami, kde zasahovali nejčastěji, bylo Příbramsko, které zasáhl silný déšť i krupobití. Lidé hasiče volali, aby pomohli s odčerpáním vody ze zatopených sklepů a přízemí. Mnoho práce ale měli hasiči i na dalších místech v regionu. V Netřebicích na Nymbursku museli zabezpečit střechu tribuny fotbalového stadionu, kterou poškodil vítr. S poškozenou střechou pomáhali hasiči i v Jesenici u Prahy, kde náporu větru neodolalo zastřešení rodinného domu, kam poté při dešti navíc zateklo.

Kromě vytopených sklepů a poškozených střech museli hasiči zprůjezdnit některé silnice a také železniční trať. Strom spadl na koleje mezi Čerčany a Hvězdonicemi na trati do Zruče nad Sázavou. Vlaky potom nejezdily asi hodinu a půl. 

Bouřky byly důrazné také na jihozápadě Čech. Na Strakonicku či Klatovsku padaly kroupy. Večer ostatně ČHMÚ vydal aktuální vývstrahu pro Jihočeský a Středočeský kraj s upozorněním na velmi silné bouřky a na jihu Čech i přívalové deště. 

Kroupy v Kašperských Horách
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Jana Aqualli Vodičková

Výstraha platí do tří v noci

Výstraha platná již od 15:00 se rovněž týká obou krajů a v části z nich platí vyšší stupeň výstrahy, který upozorňuje na vysoké nebezpečí. Táhne se od Šumavy přes střední Čechy po Náchodsko a západní část Orlických hor. V těchto regionech se také zatím vyskytly nejprudší srážky. Na dalších místech platí výstrahy s nízkým stupněm nebezpečí. Žádná výstraha se netýká Jihomoravského, Zlínského, Karlovarského a Ústeckého kraje ani Liberecka a Jablonecka.

Bouřky by měly postupně ustávat, výstrahy, které se jich týkají, platí pouze do tří hodin v noci. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji ale bude vát silný vítr ještě v pátek dopoledne až do 11:00. 

Nárazy větru v bouřkách mohou podle meteorologů dosáhnout hodnoty až 90 kilometrů za hodinu. Lokálně se může vyskytnout i krupobití a přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů. Kvůli nárazovému větru by lidé měli zajistit okna, dveře a upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek nebo slunečníky.

V průběhu noci ze čtvrtka na pátek budou bouřky slábnout, v pátek ráno a dopoledne začne ale citelně foukat, hlavně na severovýchodě území. Vítr tam dosáhne rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu.

Týdenní předpověď počasí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod