Únik moči komplikuje život každému desátému Čechovi. Málokdo o něm ale mluví

Události ČT: Inkontinence trápí každého desátého Čecha, častěji ženy (zdroj: ČT24)

Inkontinencí neboli únikem moči trpí v Česku každý desátý člověk. Častěji tato zdravotní komplikace potká ženy. Lékaři odhadují, že během života postihne polovinu žen a až každého čtvrtého muže. Mnohdy se dá problém řešit, lidé by se ale neměli bát s tím za doktorem přijít.

Riziko, že člověka postihne inkontinence, stoupá s věkem. Častější je u lidí s roztroušenou sklerózou, parkinsonským syndromem, po mrtvici či po úrazech a operacích či ozářeních v oblasti pánve, doplnil primář urologického oddělení Thomayerovy nemocnice a člen správní rady Incofora docent Roman Zachoval.

Únik moči zkomplikuje život zhruba padesáti procentům žen a až čtvrtině mužů, nejčastěji ve stáří. Přestože trápí velkou část populace, jen málokdo se odváží o něm mluvit. „Tabu přitom nedokážou prolomit ani mnozí lékaři. Svým pacientům nedají dostatek informací o terapii, která je přitom v Česku poskytovaná na světové úrovni,“ uvedl Hanuš, který je přednostou urologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

„Příčin je celá spousta. Ženy mají větší zátěž: porody, těhotenství, někdy i namáhavá práce, úbytek hormonů kolem menopauzy,“ zmiňuje urogynekolog Lukáš Hořčička. U mužů se únik moči projevuje například v souvislosti s operacemi prostaty.

Včas se poradit s lékařem, pomoci může i cvičení

Lidi únik moči běžně trápí celé roky, než přijdou k lékaři. Přitom hned zpočátku může změna životosprávy a cvičení projevy inkontinence zmírnit.

Lidé mají kromě návštěvy odborníka taky nárok na příspěvek od zdravotní pojišťovny na inkontinenční pomůcky, a to až 1700 korun měsíčně. Jen největší zdravotní pojišťovna na ně ročně vydá téměř dvě miliardy korun.

Vydáno pod