Pozor, yperit. Čeští vědci pro NATO vyvíjejí detektor bojových látek

Reportáž: Češi pro NATO vyvíjejí senzory na detekci bojových látek (zdroj: ČT24)

Čeští vědci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) připravují pro Severoatlantickou alianci přístroj na odhalování výbušnin a chemických bojových látek. Zařízení v podobě senzoru, který se stane součástí uniformy, má být rychlé i cenově dostupné a po dokončení má sloužit všem zemím NATO.

Podle Michala Janovského z VŠCHT sofistikovaná detekční zařízení, která umí přítomnost bojových látek a výbušnin rozeznat, v současné době už existují, jsou ale drahá a ve výbavě je mají pouze specializované útvary.

Změnu má přinést projekt, na kterém ve spolupráci s Univerzitou obrany a vývojáři z Arménie a Ázerbájdžánu už dva roky pracuje tým z Ústavu fyziky a měřicí techniky pod vedením Martina Vrňaty.

„Pracujeme na vývoji senzorových zařízení, která budou dostupnější a budou je moci mít běžně k dispozici policisté, hasiči a další složky systému včasného varování,“ vysvětlil s tím, že senzory se mají stát integrovanou součástí uniforem.

Rozpoznat sarin

Bojové chemické látky nebo výbušniny obsahují plyny, které mají schopnost vyměňovat si elektrony s citlivou vrstvou senzorů připravenou z organických i anorganických materiálů ve formě tenkých vrstev. Cílem českých vědců je, aby vrstva citlivé látky obsažená v čidlu rozpoznala výpary z výbušnin, a senzor pak vyslal elektrický signál.

„Senzory chtějí v NATO používat jakožto laciné prostředky pro systém včasného varování,“ doplnil Vrňata. Protože ale na VŠCHT nemohou pracovat s bojovými látkami, jako jsou třeba sarin nebo yperit, musí senzory nejprve testovat na takzvaných simulantech. Ty se bojovým látkám podobají, ale pro člověka nejsou tolik nebezpečné.

Vhodné senzory pak otestují v laboratořích Univerzity obrany ve Vyškově, které mají povolení zacházet s ostrými bojovými látkami. „Teprve pak máme k dispozici typ senzoru použitelný v praxi. Zatím se nám během dvou let trvání projektu podařilo připravit osm vhodných typů,“ dodal Vrňata.