Kauza Parkanová: Policie obvinila druhého podezřelého

Praha - V kauze bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) a nákupu letadel CASA pro českou armádu obvinila policie už druhého člověka. Podle informací deníku Právo jde o bývalého šéfa resortní sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Stejně jako Parkanovou ho podezřívají z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Staněk deníku řekl, že se cítí nevinný a že zákon neporušil. Staněk údajně místo Parkanové smlouvu na nákup letadel podepsal. Vinu již dříve odmítla i Parkanová.

Podle serveru lidovky.cz je Staněk podepsán pod všemi zbrojními zakázkami posledních let, tedy i pod nákupy obrněnců Pandur či nákladních automobilů Tatra. Oběma kauzami se zabývá policie.

Z ministerstva musel Staněk odejít krátce po nástupu Alexandra Vondry (ODS), který řadu úředníků z éry Parkanové a jejího nástupce Martina Bartáka vyměnil.

Policie včera požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Parkanové. Podle policie stát přišel o 658 milionů korun, když Parkanová v době, kdy byla ministryní obrany, nenechala znaleckým posudkem ověřit cenu letounů, ačkoli to stanovuje zákon. Částka, o kterou stát údajně přišel, je rozdílem mezi kupní cenou a znaleckým odhadem, jenž byl zpracován později. O stíhání Parkanové tak rozhodnou poslanci.