Žalobce: Nagyová zneužívala odposlechy, aby přiměla Nečase k rozvodu

Odposlechy v kauze zneužití Vojenského zpravodajství dokazují podle státního zástupce Rostislava Bajgera osobní motiv obžalované Jany Nečasové (dříve Nagyové) k trestnému činu. Její obhájce Eduard Bruna to odmítl. Obžaloba tvrdí, že Nagyová tlačila svého partnera, premiéra Petra Nečase (ODS), k okamžitému rozvodu. Proto prý nechala nezákonně sledovat jeho tehdejší manželku Radku.

Podle obžaloby sledovalo Vojenské zpravodajství Radku Nečasovou na základě pokynu Nagyové a bez vědomí ministra obrany v roce 2012. Nagyové prý šlo o soukromé cíle, protože chtěla ukončit Nečasovo manželství. Nečas se své někdejší šéfky kabinetu už v minulosti zastal, tvrdí, že s Radkou řešil rozvod už o rok a půl dříve.

Obvodní soud pro Prahu 1 přečetl textovou zprávu, kterou Nečas poslal Nagyové 14. ledna 2013, a přehrál odposlech následného telefonátu mezi partnery. Oba důkazy ukazují na to, že Nečas požádal manželku o rozvod až tehdy. Stejně jako záznamy, které u soudu zazněly už loni, vypovídal i tento odposlech o tom, že Nagyová byla ve vztahu s premiérem silně dominantní.

„Z odposlechů vyplývá, že ze strany obžalované Nečasové bylo skutečně aktivně působeno na svědka Nečase s cílem přimět ho k okamžitému rozvodu. Pro nás to dokazuje motiv jednání obžalované, který byl osobního rázu,“ řekl Bajger.

Žalobce: Nagyová zneužívala odposlechy, aby přiměla Nečase k rozvodu (zdroj: ČT24)

Obhájce Nečasové s tímto závěrem nesouhlasí. „Manžel paní Nečasové už jako svědek vypovídal, že se o tom rozvodu bavili řadu let. Ty dnešní odposlechy neukazují na to, že by na něj tlačila, ale spíš obráceně, že on byl natěšený, že se bude rozvádět. Důkaz o tom, že by ho tlačila do kouta, tam nikde není,“ uvedl.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek, kdy se soudkyně Helena Králová rozhodne, zda vyhoví návrhům na doplnění dokazování. Obhájci požadují mimo jiné předvolání operativců z Vojenského zpravodajství, kteří měli akci kolem Nečasovy rodiny na starosti, či doplňující výslech Nečase.

Kauza Vojenského zpravodajství vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády. Obžalované Nečasové a trojici zpravodajců Milanu Kovandovi, Ondreji Páleníkovi a Janu Pohůnkovi hrozí za zneužití pravomoci až pětileté vězení.