Žalobci vyslýchali policejní šéfy kvůli reorganizaci, nikoho neobvinili

Státní zástupci vyslýchali nejvyšší policejní představitele. Dopoledne přišli na holešovické policejní prezidium Pavel Komár a Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, aby se od policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho dozvěděli podrobnosti o chystané reorganizaci policejních útvarů. Zaujala je podobnost reorganizačních plánů se starým pokusem o omezení vlivu šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty.

Zhruba po čtyřech hodinách od svého příchodu státní zástupci oznámili, že vyslechli dva lidi a jejich odpovědi budou analyzovat. „Obě dvě osoby s námi spolupracovaly, vše proběhlo korektně, byly položeny dotazy, na které bylo z jejich strany odpovězeno,“ uvedl Pavel Komár, který je náměstkem olomouckého vrchního státního zástupce. Žalobci nikoho v souvislosti s plánem na policejní reorganizaci neobvinili.

Olomoučtí žalobci přijeli do Prahy především proto, aby se dozvěděli, zda policejní prezidium pouze neoprášilo tři roky starý plán změn v elitních útvarech, který měl z funkce odstranit ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. „Ze dvou našich trestních věcí vyplývá podezření, že už zhruba tři roky zpátky bylo plánováno sloučení ÚOOZ s jiným útvarem policie s celorepublikovou působností. Cílem bylo elegantně se zbavit plukovníka Šlachty,“ řekl Pavel Komár. 

Podle informací ČT se žalobci pravděpodobně opírají o informace z odposlechů v kauzách Jany Nečasové (Nagyové) a olomoucké korupční kauze Vidkun. Vyskytují se v nich náznaky, že se připravovala reorganizace s cílem omezit vliv šéfa ÚOOZ, a současná reorganizace tehdejší plán nápadně připomíná. Pavel Komár po výslechu uvedl, že se ptal na obsah odposlechů. „Dotázali jsme se, zda se zakládají na pravdě a bylo nám odpovězeno, že nikoliv,“ podotkl.

Policejní reorganizací se intenzivně zabývají i politici. Hnutí ANO vyvolalo dohodovací řízení s dalšími koaličními stranami, vrcholní politici budou o reorganizaci jednat také na zasedání Bezpečnostní rady státu. Robert Šlachta nicméně u policie končí. Minulý týden ohlásil rezignaci k 1. červenci.